År 2003

Vill bara önska God Jul o Gott Nytt År till alla Nykarlebybor. Och tack för en bra sida om Nykarleby. Hälsningar Eivor Marklund.
20 december 2003

Tack för detta år och för ditt intresse och din tåga att hålla på. Jag hoppas att vi många Nykarleby fantaster kan hjälpa dig och alla andra själsfränder att hålla ångan uppe till nöje och mening för oss alla.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
MVH Sven Bertlin
18 december 2003

Hej, Fredrik!
Jag vill tacka dig för många trevliga stunder vid datorn och samtidigt önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år 2004.
Ull-Britt
16 december 2003
Hej och tack, Fredrik!
Väldigt fin hemsida du gjort. Hittade mycket intressant material. Har själv deltagit i utgivning av en del hembygdsböcker i Ytterjeppo och Kållby så jag vet ju vilket jättejobb det är att få ihop material till dylikt. Jag är född i Ytterjeppo och har bott några år i Nykarleby på Fiskargatan och Östra Esplanadgatan. Ungdomstiden tillbringades ofta i Nykarleby. Hittade en Jana Robertson som hade en hel del gemensamma namn i sitt familjeträd som jag också har i gästboken. Hälsningar till alla bekanta och obekanta. Min e-post adress är
Lycka till med sidan. Bert Lindvall
27 november 2003

Mina gratulationer till förträffliga Nykarlebyvyer dit jag gärna återvänder!
Sommaren 1949 fick jag förmånen att komma till Åminne o Nykarleby som måg på Kronlunds. Detta sommarbesök har sedan fortsatt under åren, och jag har under denna tid fått många vänner i bygden, lärt känna något av dess historia och hoppas få återkomma, nu med mera fakta om Nykabi.
Med vänlig hälsning Stig Nyström.
23 november 2003

Tack för en mycket omfattande, intressant och informativ sida. Har ofta tänkt tanken att det vore roligt att veta hur det såg ut förut i min hemstad, denna sida är det närmaste man kommer i dagens läge!
Min önskan är att sidan kunde kompletteras också med lite nyare material tex. från 60, 70 och 80-talen. Har även hört spännande berättelser om tunnlar under Nykarleby bl.a. från älven ända upp till esplanaden. Vet någon av Nykarlebyvyers medarbetare något om det??
Mvh T. Smedman
6 november 2003

Jag hörde om hemsidan i radio Vega. En gedigen samling! Undrar hur många 1000 timmar du satt på projektet. När jag läste definitionerna på gamla ord ss. fjärding, inhysing mm. undrade jag om det skulle passa in att utöka listan med ord som håller på att falla i glömska s.s. ”kräklo”, tyril, sidolk, ”kibiko” o.s.v.
Arne Nylund
munsalabo i Esbo
3 november 2003
[Början till en dialektordlista finns.]

Jag ”grävde” länge bland vykorten idag ... och jag kommer säkert att besöka Nykarlebyvyer på nytt. Tack.
Thomas Brunell
Helsingfors
2 november 2003

Fredrik Liljeström!
Eloge för en utsökt hemsida med ett mäkta imponerande innehåll.
Tack för den här trevliga stunden - den kommer att följas av många fler framöver, hälsar
Ingrid O Losell
29 oktober 2003

En oerhört gedigen och välgjord hemsida. Gratulerar. Som barn av Norra Tullstrand har det varit gemytligt att vandra runt i min hemstads historia.
Hasse Thors, Vasa
29 september 2003
Innehållsrik och intressant sida, fick veta mycket om Nykarleby som jag inte hade den blekaste aning om. Har hållit på och läst igenom berättelser och sett på foton på sidan nu i flera timmar och än finns det mer att läsa och titta på!
Bra jobbat!
Keep up the good work!
Frej Kling, Nykarleby
5 september 2003

Mycket imponerande och ett gediget arbete som ligger bakom allt detta material, hoppas du orkar fortsätta.
Kenneth Karlsson
Kaskö 1/9-03

Hej Fredrik!
Såg din nuna på dagens vbl och läste artikeln om vykorten med stort intresse. Många glada minnen väcktes till liv. Hälsningar från din gamla ”brevvän” Nina i Malax och från din avlägsne släkting Nils Bonn som är gift med min moster. Moster hälsar också att hon har en samling Nykarlebyvykort. Eventuellt skickar hon dem till dig om hennes barn inte är intresserade av att ärva dem.
Soliga hösthälsningar från Malax
Nina Granholm-Mäkinen
31 augusti 2003
[En dikt om en gemensam släkting, Hugo Liljeström.]

Det finns många i världen utspridda som gärna tar del av GULDKORN av denna typ. Min mor (född i början av 1900-talet) berättade mycket, liksom min mormor, och efter att ha läst historiken över Nykarleby har många frågetecken rätats ut. Jag kommer från Vexala men N var ju centralorten.
En stor eloge till alla inblandade i denna internetsight som redovisar en intressant bild av en tid som inte ligger så långt tillbaka.
Ett stort tack
Affe Holm, Upplands Väsby
31 augusti 2003

Internet är fantastiskt! Så också Dina prestationer. Flera borde göra material som man samlat på sig tillgängligt för andra. Precis som Du.
Hälsningar
Sture Nyström, Falun
31 augusti 2003
Hej!
Fick i går tips om webbplatsen Nykarlebyvyer och har givetvis inte ännu hunnit titta på allt. Återkommer kanske med mera feedback senare. Hur som helst kan jag redan nu säga att det hela är en mycket lovvärd grej och jag har med stort intresse tagit del av materialet. Nykarleby har ett speciellt intresse för mig, eftersom min farfar K.J. Pensar i november 1915 öppnade affär vid Kyrkogatan och min farbror Axel Pensar senare tog över. Min far gick i samskolan i Nykarleby och jag håller just på och går igenom hans korrespondens med kamrater och föräldrar från den tiden, 1920-talet.
Mvh
Vasa 17 / 8 2003
Bo Pensar
Hello from New Jersey, USA. I've been trying to trace my paternal grandparents and it has been a very slow process. I came across your site because I was told my grandfather Carlson use to talk about Nykarleby. Not sure if this is where his actual roots were. I enjoyed looking at the pictures and reading the history of your town. Little by little, I feel I'm getting closer to my heritage. Thanks for the site.
Elaine
24 juni 2003
Hej Fredrik!
Har precis i dagarna hittat din fantastiska sida om Nyykaabi, ett sant guldkorn och tröst vid svår hemlängtan för en gammal Källbackbo i förskingringen! Vilket enormt jobb Du lagt ned!!!!
Camilla Grön
Stockholm
19 juni 2003
Hej Fredrik och alla som läser gästboken.
Snavade över sidan när jag surfade och blev tagen av det gedigna innehållet. Själv har jag vuxit opp på Smedsbacken och på Bockmöllersgatan och gått i barnträdgården i gambä station. Roligt att du Fredrik orkar hålla igång sidan till glädje för oss andra.
Leif Westerlund
Vasa
19 juni 2003

Hej Fredrik!
Tack för en imponerande hemsida. Jag tillbringade min barndoms somrar i ”Nyykabi” och har ännu tiden i gott minne. Snubblade över ”Nykarlebyvyer” av rena tillfället, men nu återkommer jag regelbundet till sidan. Ständigt hittar man nya överraskningar, och man har en känsla av att aldrig hinna ”läsa i kapp” materialet.
Jag har rest en del men tycket fortfarande att Nykarleby hör till de trivsammaste städer jag har upplevt. Tack Fredrik för att du låter oss alla ta del av ditt fina och värdefulla forskningsarbete.
Peter Karlberg
Tyskland
15 juni 2003

Hej Fredrik,
det var trevligt att Lars Pensar skickat in bidraget med pappa Sigfrids lilla men beskrivande biografi av Joel Hägglund. Pappa har varit vekligt intresserad av upptäcktsresan i Joels efterlämnade material. Han har spelat igenom Joels noter otaliga gånger och underhållit hela familjen med violinspelandet. Det är nästan så man kunnat se Joel livs levande spelande på taket. Tack Fredrik tack Lars.
MVH Sven Bertlin
5 juni 2003

Hej Fredrik och alla ”nykaabibor” i hela världen.
Efter femtiotre år i grannlandet är tankarna fortfarande i hemmatrakterna. Glad över att få denna kontakten, glad tillsammans med många andra, boendes på olika platser av vår allt mindre värld. Skolkamrater och vänner från krigstid och andra skeden i livet, alla får en hälsning. är min adress. Vi kan gärna byta drömmar om Nykarleby med varandra.
Nils Gran
1 juni 2003

Hej!
Detta var kul, har läst lite här medan jag haft rast på jobbet! Har sån längtan ”heim”. Min Mormor och Mamma är födda i Kantlax, (Gunnel och Vivianne Bygdén) och jag har varit där varje sommar sen jag föddes!
Jessica
20 maj 2003

Hej Fredrik!
Jag både gläds och våndas över din hemsida!! Gläds för att jag nu kan få kunskaper om min hemstad så att jag kan ge svar på tal när jag får frågan ”Vart (!) i Finland kommer du från?”. Efter över tjugo år som Nyykaabibo i Sverige är det gott att genom teknikens under få ”åka hem” en stund. Det är det jag våndas över! Stunden blir alltför lång. Timmarna bara far iväg! Nu har jag ytterligare fått något som drar mig iväg från studierna. Tack för ett fantastiskt och givande initiativ! Det märks att du har ett gediget intresse och att du har roligt!
Ulla Nordling
Uppsala 18 maj 2003

Hej där!
Jag måste skriva och gratulera till en verkligt fin hemsida! Imponerande arbete som ligger bakom, inte minst när det gäller Gårdar och hemman!

Nu undrar jag om en liten efterlysning skulle gå för sig? Den lyder som följer:
Min mor härstammar från Maxmo. År 1794, flyttar en avlägsen släkting till oss, från Tottesund till Nykarleby: Torpare Johan Israelsson Mattlin med hustru och 6 barn. Enl. utflyttningsboken var destinationsort; Pohjasmäki hemman i ÖverJeppo by. Jag har sökt dem där - utan resultat. Eftersom namnet är speciellt borde inte familjen kunna ”försvinna” hur som helst. Kan du lämna någon ledtråd, skulle jag vara mycket tacksam.
Än en gång: Grattis till en genomarbetad hemsida - och tack på förhand!
Leif G:son Nygård
Berggatan 25
SE-70364 Örebro
E-post:
15 april 2003
Hej!
Återkommer ofta till din fina hemsida! Hittar alltid något nytt och intressant att titta på!
Glad Påsk!
önskar Kurt, Maria och Joel i Umeå
12 april 2003

Hej min storebror!
Det är ju sällan man berömmer sina syskon, men nu ser jag verkligen ett tillfälle då det passar att berömma dig, Freddi, för detta gigantiska arbete du lagt ner på Nykarlebyvyer. Den här hemsidan känns verkligen som ”hemma”. Storartat! Väntar med spänning på fortsättning.
Hälsningar, lillasyster
Sanna.
13 mars 2003

Hej,
Vi har träffats några gånger på postkortsmässorna i stockholmstrakten. Kanske du minns. Ville bara skriva och berätta att du har de överlägset bästa vykortshemsidorna jag nånsin besökt och din samling är mycket omfattande. (Otroligt palettkort m.m.)
Hälsningar,
Kim Söderström
Åbo, Finland.
12 mars 2003

I live in Washington State. My relative in Nykarleby sent me the link to your site – I have enjoyed it very much and will be back since I didn’t have time to see everything. Thank you for having the English translations!
I have a postcard sent to my Great Grandmother in Michigan between 1897-1908 of Nykarleby Smedsbacka that I could scan and e-mail if anyone wants to see it. I believe it is an earlier view of the 1920’s postcard Folkhögskolan.
Thank you!
Jana
Janas släktutredning på Familytree samt ovanstående kort i rätt sammanhang.
8 mars 2003

Läser hemsidan och tittar på bilderna då jag är på sportlovsledigt i Åbo. Mycket värdefullt, en tillgång för alla med intresse för Nordens Betlehem. Församlingen hjälper gärna med bilder och uppgifter ifall det behövs.
Lars-Johan Sandvik
kyrkoherde
28 februari 2003

Djupt imponerad Köklaxbo som inte hunnit titta på allt ännu, men som gammal österbottning som upplevt sin skriftskoltid i Nykarleby (under ”pappa Rulles” tid [Runar Hedberg]) gläder sig över företagsamma Pampas-bor och fin hemsida (författarsidan fin!)
Hälsningar från Teta
24 februari 2003

Hälsningar från en Nyykaabibo som bott i Kronoby sedan 1981/1982. Roligt att se gamla fotografier för en amatörfotograf och släktforskare.
Alf Blomqvist
23 februari 2003
”Vid min hatt”, sa muminpappan. Vilket jobb (!) Du gjort!!
Häärrlit att surfa på Dina sidor. Har nu gjort PR för Din sida för alla mina Nykaabi-vänner i förskingringen.
Hälsn. Kjell Övergaard i Vasa
21 februari 2003
[Uppvuxen i f.d. tullförvaltare Oskar Lindbohms gård.]
Väldigt lyckad sida. Trevligt att få ta del av ett så fint arbete.
Hälsn. J. Näsi
19 februari 2003

Fredrik, vilket arbete och så roligt för oss alla som har erfarenheter och minnen från Nykarleby.
Lycka till i fortsättningen!
Hälsar Monica Haga Stockholm
31 januari 2003

Hej Fredrik,
fick tips om Din hemsida av en god vän i Nykarleby. Jag är en Nyykaabibo i förskingringen (=Stockholm) sedan mer än 20 år tillbaka. När jag studerade din hemsida, kom jag på att jag har några Nykarlebyvykort liggande. Lyckades faktiskt hitta dem och kunde konstatera att de alla fanns med bland Dina vykort. Men inte hade jag någon tanke på att familjen vid ”kärret” är ett motiv från Skogsparken; trodde att det inte alls var någon Nykarlebyvy utan ett påhitt - man tänker ju på älven och skärgården när det gäller Nykarleby; inte på någon insjö eller något kärr! Tack alltså för upplysningen.

Jag har bestämt för mig att jag har ett vykort där tåget på väg till (eller från) Andra Sjön tuffar över Stora Bron (var tillsammans med en ångloksfantast när jag var nyinflyttad i Sthlm), men jag kan inte hitta det. Skall leta litet till. Kanske minns jag fel. Mina kort är inköpta i Stockholm, i en antikaffär på Torsgatan, tror jag. Hälsa Din syster Janet; vi var klasskamrater!

Hälsningar och tack för en jättebra hemsida som jag säkert kommer att återvända till!

(Det är förresten min pappa Einar Mårtens som skrinnade med sina kompisar nedanför Kuddnäs, vilket omnämns i samband med ett av vykorten).
Klara Mårtens Ekblad
30 januari 2003
Hej Freddi!
Stötte på din fina hemsida, vilket fint jobb du har gjort!!! Du saknades på ABI-träffen i somras, hör gärna av dig!
Hälsningar, Tiina Sjölund (f. Asplund)
28 januari 2003
Tack för de trevliga hemsidorna och korten från min gamla hemstad, jag vill på samma gång hälsa till gamla vänner från Nykarleby.
Roger Asplund
24 januari 2003
Hej Fredrik!
Ett fantastiskt arbete och en mycket intressant hemsida! Jag måste göra reklam för denna fina kulturella sajt som du utarbetat här. Bilder, karta, poesi, känslan av att ”resa i tiden” förhöjer besöket! Fin interaktivitet!
Bästa hälsningar, Fabian von Schéele, Drottningholm
24 januari 2003

Tack för en trevlig sida om Nykarleby. Flyttade från Nykarleby 1967, så det var kul att se gamla kort därifrån.
Hälsningar Eivor Marklund, Stockholm
21 januari 2003

Fredrik, toppen intressant sait för en Nykarlebybo. Har följt med sidan en tid efter tips från Lars Pensar. Hoppas du orkar fortsätta med dethär fantastiska jobbet.
God fortsättning!
Sven Bertlin
19 januari 2003

Intressant!
Anita Wikman, Munsala
17 januari 2003

Tack för en jättebra hemsida och många hälsningar.
Rose-Marie Herr född Marklund
16 januari 2003

En oerhörd upplevelse att finna denna sida då jag letar mig till min kära fädernestad på datan! Stor beundran för arbetet bakom. Kommer att ta mig dit igen för att ”känna igen mig” och lära mig mera.
Gretel Kindgren (f Kulla) Södertälje Sverige
16 januari 2003

Trevligt för en gammal nyykaabibo med en sait. Skall läsa med iver.
Jarl Ahlbeck, Åbo
13 januari 2003
[Ett vykort skrivet av familjen Ahlbeck.]

Hello,
I just wanted to say hello to all my old friends in ”Nykaabi”. It really is a very nice page. Congratulations Fredrik, say hello to your family.
Jerry, Vancouver, B.C.
9 januari 2003

Väldigt lyckad hemsida. Jag är övertygad om att alla får något ut av att titta på materialet du lagt upp. Gammalt fotomaterial är en rikedom och detta är ett ypperligt sätt att sprida det.
Steven Frostdahl
1 januari 2003


Läs mer:
Gästboken 2004.
Gästboken 2002.