År 2004


Hej Fredrik,
      Tack för ännu ett år med Nykarlebyvyer! Jag är en flitig besökare och hittar jämt något intressant om Nyykaabi. I år gladde det mig speciellt att läsa om ”netingsfiskasi” med foton på min faster Rosa (Nylund, född Mårtens) och hennes man, farbror Hannes.
     Kul också att ofta hitta bidrag från vår granne på Högbacka, Stig Haglund. Jag vill passa på att önska Dig, din syster Janet, Stig och alla andra Nykarlebybor hemma och ”i förskingringen” en riktigt

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Hälsningar
Klara Mårtens Ekblad
PS. Adventskalendern är toppen.
[2004-12-21.]
Hej.
Men vilken underbar sida du gjort. Jag gick ut på nätet och letade efter några bilder från Nykarleby till en bok som jag skriver. Och jag hamnar på din sida helt underbar blev tvungen att lägga pennan på hyllan ett tag mina känslor började svalla för mycket. Man kan säga att det blev för mycket av det goda. Jag är med uppvuxen i Nykarleby och det tog på en mycket öm punkt. Den här sidan kommer att sätta många människors känslor i svall. Men det kan behövas i den tid vi lever där allt skall gå så fort sådant här får oss att tänka till lite.
God Jul & Gott nytt år till alla i Nykarleby
Och Gud välsingne er.
Lars Östman
Stationsgatan 32
920 70 Sorsele

[2004-12-15.]
Önskar alla i Nykarleby med omnejd en riktigt GOD JUL
från Rose-Marie Herr (Marklund).
[2004-12-06.]

Tack för en fin adventskalender!
Den skapar en finstämd julelängtan.
Det är svårt att inte tjyvglutta!
Eva Wahlberg Sandberg
[2004-12-03.]
Hej!
Då och då är jag inne på din webbplats och kollar lite på måfå. Innehållet är så digert att det alltid finns något intressant att ta del av. Min personliga anknytning till Nykarleby består dels av att min farfar Karl-Johan Pensar ägde en affär där, som i ett senare skede övertogs av sonen Axel Pensar, alltså min farbror. Dels är jag sommarboare med stuga i Monå, som ju numera också hör till Nykarleby.
Intressant och bra webbplats!
Mvh
Bo Pensar, Vasa

[2004-10-23. Bidrag.]

Hej!
Jag längtar hem när jag läser om Nykarleby. Jag har bott på Åland sedan 1991. Jag har 2 stycken nykarleby stjärnor, som jag hoppas kunna bifoga bild på vid senare tillfälle. (jag tillverkar tro-hopp- och kärlek också, men det räknas ju inte i nykarleby sammanhang)
Ha det så bra i Nyykaabi.
[2004-10-23.]

Hejsan jätte bra sido do har jär. Själv e ja heim från Kovjoki, studerar vid tekniska i vasa. Tenkt skriv en uppsats om Nykarleby i modersmål, så ja får ganska mycket fakta härifrån. Tack för det, mvh.
Markus =)
[2004-10-14.]

Hej Fredrik!
Här kommer några rader från Åland. Mitt namn är Marianne Jansson f. Berglund, min pappa var från Kovjoki, hette Edvard Berglund och jag vet att vi är släkt på något sätt. Dessutom kände jag igen din far på ett fotografi, jag träffade honom någon gång i ungdomen.
     Det är en helt fantastisk hemsida du gjort, jag blev så nostalgisk, det blir så när man blir gammal, man ser gärna tillbaks, isynnerhet till barndomen och ungdomen.
     Jag blir glad om du vill höra av dig.
     Hälsningar Marianne
Min mailadress:
[2004-10-09.]
Kollade upp saken med Jarl Ek i Kovjoki och han hänvisade till ”Lassila i Kovjoki ...” av Woldemar Backman. Där framgick att vi (med österbottnisk terminologi) är sysslingar: Marianns farmorsfar och min farmorsmor var syskon. Föräldrarna var Susanna Greta Israelsdotter Lassila (1820—1867) och Johan Johansson Hannula (1816—1892).]

Hej Fredrik
jag var och sökte lite på dina sidor om lapporörelsen och nykarleby. Jag är ju hissalärare i Gymnasiet och söker lite Nykarlebymaterial lite överallt för min undervisning. Dina hemsidor är otroligt fina och du är en verklig ambassadör för Nykarleby. Du ger mycket glädje åt nykarlebybor i förskingringen.
hälsn
Ulf Sourander
[2004-10-03.]

Hej Fredrik!
Hälsningar från en Sundbybo som inte bor så långt från Pyysbacka. Jag känner dina föräldrar mycket väl, gick i skolan samtidigt med Doris, hon är några år yngre än jag, din pappa var mycket vid Pyysbacka. Vilket värdefullt arbete du gör om Nyykabe. Fick din webbadress av Ronny i Nykarleby. Rafael är morbror till min fru Saga. Har själv en hemsida:
      Håller på med video och digitalfoto. Roligt om du ville ha kontakt, hälsa mamma Doris.
      Med vänlig hälsning Per o Saga Sundsten i Sundby
[2004-09-26.]

Hej Fredrik,
Jag har redan ungefär ett år följt med utvecklingen av ditt projekt. Det är verkligen roligt att surfa på dina sidor, och alltid hittar man något nytt. I somras när jag var hemma på semester tog jag några bilder och tänkte ge dej litet information och gissningar. Mera torde komma nångång. Tack för din fina sida.
Hälsningar,
Stefan Fors
Shanghai
[2004-09-17.]
Hej Fredrik,
I really enjoy visiting your website. I come by often as the site is so large that there is always something ”new” to be seen. You have a very thorough site, and the wonderful thing is that there will always be history out there to be discovered.
      It's been 10 years since I last visited Nykaabi. When I look back and remember my early years in Nykarleby I wish that my children could grow up in the safety and comfort that I had. There really isn't any other place in the world like it.
      Although I don't keep in contact, I often think of my old friends. Camilla's entry inspired me to write as she and I were classmates.
hälsningar från
Rainer Virtanen
Aug. 26th 2004
Vancouver BC

[Rainers bidrag.]

Tack för din hemsida!
Är inne minst en gång/vecka och hittar hela tiden något nytt. Detta är väl en av de största hemsidorna och vilken reklam Nykarleby får genom dig.
Önskar alla i Nykarleby med omnejd en riktigt skön sommar.
Rose-Marie Herr
Västerås
[2004-07-14.]

Tack för att du lagt in en skön vårsång. Den klingar särskilt vackert när man får lov att avnjuta Valborg i Fjärran Land.
Eva Wahlberg Sandberg
[2004-05-03.]

Hej,
Jag kom in av misstag, men det ångrar jag inte. Vilket arbete du lagt ner och vilken trevlig läsning.
Elisabeth Tingdal
Göteborg
[2004-04-15.]
Tack för en mycket intressant hemsida. Hoppas du inte glömt boken om kritpipor när du kommer hem i sommar.
Hälsningar K-G Blom
Nykarleby
[2004-03-28. Boken glömde jag inte, och den kan laddas ner.]

Dear Sir or Madam,
Your website is very interesting. Sadly, I can not make it out because I do not speak the language, but I am hoping you or someone you know speaks English. I have family that came from that area and I noticed some of the surnames on the website. Carl Henriksson Visur, my second Great Grandfather was born in Karleby on 24 May 1797 and married Lisa Lovisa Ericksdtr Svedjelin in Kelvia, Vaasa, Finland on 23 October 1822.
      Carl was the son of Henrik Larsson Visur who was born in Karleby on 12 May 1758 and died there on 13 September 1808.
Sincerely,
Clinton J. Drake
Richmond,
Texas, USA
[2004-02-19.]
Hej Fredrik!!
Det var är ett omfattande arbete du visar upp.
      Jag är född i ”Nykabi”-59, flyttade till Sverige -67. Trots att jag i dag är 45 år har jag alltid haft dialekten som mitt modersmål. Till och med när jag sitter i mina egna funderingar om vad det än är, så kan jag komma på mig själv att jag tänker på ”dialekt”. Jag arbetar inom flyget så jag har rest ganska mycket och brukar säga att även om det så är på tio tusen meters höjd och vi flyger över Österbotten mitt på natten så känner jag det. Då kan man ju fundera hur djupa rötterna kan bli? Jag skulle bli förvånad om du inte blir hyllad för din insats för Nykarleby och det stora arbete du lagt ner.
      Ett stort tack och hälsningar från
Stefan Hauta-Aho
[2004-02-06. Stefan har bidragit.]

Hej !
Satte mig vid datorn och hade tänkt göra lite nytta, men det lockar inte. Kom att tänka på svunna tider när vi borde studerat, men då dina vykort tog över intresset, precis som ikväll.
Björn Nylund
Täby
[2004-02-05. Björn har bidragit till samlingen.]

Hello Fredrick,
It's been awhile since I last looked at your website and I see you have added on many interesting pictures and information. I'm passing it along to my brothers. Take care.
Elaine
New Jersey USA
[2004-02-05.]
Hej Fredrik!
Det är länge sen jag tittat på ditt ”Nykabi”. Jag gick in på Österbottningarnas hemsida och fick se att din sida fanns som länk till Österbotten. Bra! Jag blev nyfiken när du fått tag i ett kort från Monäs nyligen. Jag har halva min släkt i Monäs, så jag undrar förstås vem som skickat och till vem?
      Har du kommit ihåg att vi hade en bokutställning ”Vi Topelii folk” på Nordiska Museet 1992. Uttrycket kom från Fören Österb första ordförande Bertel Hedman. Han brukade säga: ”Ja, ja vi Topelii folk” när han sammanfattade styrelsens föreningsarbete i Stockholm! Du är verkligen en av detta Topelii folk!
      Lycka till med det fortsatta arbetet!
      Berit Bäckfors
[2004-02-04.]
Det var ett gediget och omfattande arbete jag stötte på när jag gick in på nykarlebyvyer.
Det kommer nog att ta lite tid att gå igenom allt. Men kul skall det bli.
      Även jag har rötter i Sundby. Mormor och morfar var Herman och Alexandra Sundvik. ”pysbackas” känner jag väl till för min morbror Sven bor längre in på samma väg.
      Men jag sitter långt ”hemifrån” I Canmore, Alberta, Canada och återuppväcker gamla minnen.
      På återseende
      Roland Lind
[2004-02-02.]
Hej Freddi!
Imponerande jobb!! Nykarlebys historia har säkert fått ett uppsving efter en sådan prestation och presentation. Jag har själv inte så mycket beröring med Nykaabi annat än att min mamma studerade där ett tag, men jag finner ändå din hemsida högst intressant och kommer att läsa delar av det rika innehållet.
      Jag har för övrigt köpt Gösta Ågrens ”Hammarbandet” på inrådan från dig och läser den med stort intresse. Kan du inte komplettera webbsidan med båthistoria från Nykarleby?
      På återseende
      Henrik Berg
      Harva Gård
[2004-01-27.]

Hej!
Var bara inne och kollade eftersom jag har fått uppkoppling idag!
Varma hälsningar!
Bjarne Wikström
[2004-01-15]


Läs mer:
Gästboken 2005.
Gästboken 2003.