År 2008


Jag håller med alla som lovordar Fredrik för hans initiativ och stora arbete med Nykarlebyvyer.
     Men det är med en viss sorg i hjärtat jag konstaterar att det är rätt få bidrag som inkommit till Fredriks gästbok sen i våras. Alla med tillgång till en dator och internet borde då och då bidra med en hälsning. Jag tror att det är många med mig som är av samma åsikt, men vi kommer oss inte för. Bättring efterlyses.
     God Jul och Gott Nytt År alla boende i Nykarleby samt alla nykarlebybor som befinner sig i förskingring önskar
Frank Lindh

[2008-12-29.]
Vill önska alla Nykarlebybor
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR.
Ha det bra alla!
MVH Sonja (Pippi) Marklund
[2008-12-24.]

Hejsan Fredrik
Jag kan bara säga att jag är så djupt imponerad av din fina hemsida, ingen av oss kan givetvis förstå hur mycket tid du har lagt ner på detta men vi kan ända tänka tanken om omfattningen ...
     Bildmaterial och text är faktiskt otroligt bra och jag hoppas att du någon gång även ger ut det i bokform för eftervärlden.
      De varmaste samlarhälsningar
     Christer Nielsen, Småland.
[2008-10-19.]

Hej Fredrik Liljestrøm!
Vilket fantastiskt arbete du gjort! Tack!
     Har suttit længe och tittat igenom det stora material som finns tillængligt medan minnena och kænslorna væckts till liv. Jag har min historia i Nykarleby långt tillbaka i tiden (~50 år) och ænnu kan jag finna två av mina tidigare klasskamrater i gæstboken. Fantastiskt! Vill skicka en hælsning till dem och till andra bekanta, hemma eller i førskingringen.  
     Narvik 7 september 2008
     Cay Asplund
     Før e-postadressbok:
[2008-09-07.]

Hej  igen, från ett höstligt Nykarleby!
Nu har jag suttit och lusläst i materialet, och bl.a. tittat på bilderna på Joupers personal. Jag blev alldeles varm av glädje, när jag upptäckte min pappa på bilden ”En del av Joupers personal sommaren 1959”. Han står fjärde från vänster, kära pappa MAURITZ SÖDERLUND! Så, Heidi och Tina, ta er en titt på vår ståtlige far!
    Hälsningar från Lisa!
[2008-09-06.]
I have recently been in contact with Folke Holmström thanks to you. Our grandfathers were brothers. My grandfather Verner Walfrid Holmström (Walter Holstrom in the USA) came to the USA with the sponsorship of his brother Victor Rudolf Holmström who stayed with and worked for him as a painter. Victor went back to Nykarleby to live and my grandfather stayed in the USA to start his own painting company in New York City. Someday I hope to get to see the homeland of my grandfather and am presently learn more about my Finish heritage from Folke.
     Thanks from,
     Robert Edsel Holstrom
     Park Ridge, New Jersey, USA
[2008-05-10.]
hej på er gamla nykabiboar!
Jo, Frank Lind, jag är yngst av 3 systrar Söderlund. Din undran var; Kari bor i Alahärmä och kör långtradare på Sverige. Leif bor i Nykabi, även han kör långtradare, oftast på Sverige.
     Nu till min älskade syster Lisa, som i år varit gift i 40 år med sin mysiga gubbe Peter Blöth, som i år fyller 60. Lisa förvekligade sin eviga dröm. Hon har ritat hästar, lekt häst (även jag fick ibland vara häst), hon har nu även ”riktiga hästar”, har utbildat sej till konstnär (på äldre dar) och målar underbara HÄSTAR!
     Tänk om man kunde och orkade förverkliga sina drömmar!! Men det är jag för gammal och lat till.
     Vinki, vinki till dej oxå Gunilla Damberg, jag minns dej nog från Källbackan, eller nälkämäkiliden som det också kallades.
     Nej, nu får det vara nog för denna gång, seir
     Tina Schön från Altuna by i Fjärdhundra

[2008-04-27.]
I have recently been contacted by Ake Bjorklund from Nykarleby. Our grandfathers were brothers. Both my mother's parents were from Nykarleby and emigrated to Seattle, Washington, Cap Andrew J Borkland and Ellen Neiman (sp). I have always wanted to know more about where my grandparents were from. It has been wonderful to learn about my grandfather's family from Ake and be able to visit the Nykarleby web site. My husband and I love to travel and over the years have discussed traveling to Stockholm and St Petersberg. My husband's father was born in St Petersburg. We now will have to include Finland on our trip and a visit to Nykarleby!
     Sue Stcherinine
     Seattle, Washington

[2008-04-16.]

En hälsning till alla klasskamrater, vi som är födda -47.
     Jag bor kvar i Nykaabi, på källbackan.
     En särskild hälsning ochså till Gunilla f. Damberg. Jag såg att du varit in på sidan.Vi hade många sena nätter med kortspel, minns du det? Hoppas att Ni alla får en riktig skön vår och varm sommar.
    Hälsningar Marita Wikman ( f. Johnson)
[2008-04-15.]

Påsken är kall i Nykarleby!
En glad påskhälsning till alla f.d. Nyykaabiboar i Sverige, speciellt till Heidi i Landsbro och Tina i Fjärdshundra från Lisa och Peter Blöth.
[2008-03-23.]

Nej men hej på dig Frank Lindh!
Så roligt att hitta kändisar i Gästboken!
     Och inte var det vilka charader som helst – det var ju Ryska posten vi lekte! Har du glömt när vi ställde upp i en twisttävling i Jakobstad!! Hahaa ...!
     Jag flyttade till Sverige 1976 så jag har bott längre tid här än i Nykaabi!
     Uppmanar alla ”kändisar” från denhär tiden att skriva en liten snutt här i gästboken! Det är ju såå roligt att höra från gamla bekanta.
     Christine Forsman som skrev här minns jag väl, vi växte ju upp på Källbacken och jag minns systrarna Tina och Heidi Söderlund (vinkar).
     Hälsningar från
     Gunilla Teckenberg f. Damberg
[2008-03-17.]
När jag känner mig less på det vardagliga slitet, klickar jag mig ofta in på nykarlebyvyer för en stunds avkoppling och för att se om något har hänt sen sist. Jag har, som så många andra nykarlebybor dragit mig för att ge ett bidrag. Man vill ju inte få epitetet, nu är Frank och ”pjasar” sig igen. Men nu skall jag bidra kosta vad det kosta vill. Kul att Gunilla D. har hittat nykarlebyvyer, jag har undrat vart bland andra du tog vägen.
     Jag kommer ihåg några gånger, när vi var ett antal 12–13 åringar hemma hos dig och lekte en charader-typ lek där belöningen/straffet var en kyss!
     Jag håller ganska bra koll på vad som händer i Nyykabi, då jag har informatörer på plats. Då och då lyfter jag luren och får ett halvtimmes referat på vad som hänt sen senast. Jag försöker så gott det går att hålla kontakt med gamla ungdomskamrater. Förhoppningsvis blir det klassträff i sommar, 45 år sen vi gick ut femman i samskolan.
     Ytterligare en hälsning i gästboken gjorde att jag ställde mig följande fråga, vart tog Kari och Leif vägen? Tina Söderlund är väl en yngre syster? Det kanske får räcka med ”pjasasi” för ett tag.
     Tack Fredrik för siten.
     Frank Lindh

[2008-03-14.]

Hej Fredrik
Vill sända ett hjärtligt TACK för din insats i Nykarlebyvyer. Jag har haft många trevliga läsestunder och glädje när jag funnit bekanta saker. Bl.a. Klassfoto från 1924–25 Kyrkoby skola visade bl.a. min mamma Bertha Forsman född Wiklund (Sticka-Lisas dotter) och uppväxt på Bro 2 i Forsby, ganska så mittemot dina farföräldrar, mitt eget klassfoto från Normen 1955 insänt av Lars Sandvik som var min pulpetkamrat på trean (1957). På fotot är jag anonym, sitter som första flicka på bänken med knäppta händer (Christine Forsman).
     Läste även om din släkt och kände igen månget namn. Min pappa Karl Forsman är född på Mannfors 1915 (släkten Lassila) och han har någongång kommenterat att han är släkt med pappan till flickan i Ny:by tv:n och har jag förstått rätt så år det din syster som åsyftas.
     En riktigt skön vår och sommar önskar jag dig.
     Christine Laihorinne
     Jakobstad
[2008-03-11.]

Tack för en mycket intressant läsning.
Jag sökte en bild av min farfar, Johannes Nyström, som var rektor för Kristliga folkhögskolan. Jag blev mycket positivt överraskad av den omfattande informationen som fanns samlad om skolan och honom här.
     Vänliga hälsningar från
     Magnus Nyström
     Soldattorpsvägen 9, Ingå
     +358-405949642
[2008-02-08.]

Hej!
Jag är född 1940 och bodde i Nykarleby fram till december 1948 då jag flyttade till Sverige med min mamma och min bror Gunnar (två år äldre).
     Vi gick båda i normalskolan och jag finns med på skolkortet 1 klass 1947–48.
Så roligt få – och duktigt av Lars Pensar att kunna alla namn – en del kom jag ihåg förstås. Skulle vara roligt och veta var alla finns.
     Det var inte så lätt att flytta så långt bort har jag förstått många år senare och jag är tacksam och vill hedra vår fina lärarinna tant (!) Ellen Backman som förstod att låta klassen skriva brev till mig under påföljande vårtermin. Jag har dem kvar och gläds fortfarande åt dem.
     Jag har kusiner i Nykarleby. De är barn till min morbror Tor och hans Eine Andersson. Min pappa var ifrån Kållby så där runt omkring har jag många kusiner också.
     Vänlig hälsning från
     Gretel Kindgren f. Kulla

[2008-01-21.]

Hej alla Nykabibor.
Vill önska alla God Fortsättning på det nya året. Ha det bra alla.
     Kram från Sonja (Pippi) Marklund
[2008-01-19.]

Hej på er alla Nykabiboar!
Jag läste nyss Gunilla Dambergs och Bo och Eivor Marklunds hälsningar! Då blev jag så glad, för jag känner ju dom! Har länge nog följt Nykabivyer utan att ge mej till känna, trots att min syster Heidi ofta skrivit hit. Men nu vill även jag vara med. Jag tror att vi alla gambel Nykabiboar känner oss väldigt hemma på denna sida. Men då måste vi också bidra med nåt, annars dör denna länk till hemstaden ut! Alltså, alla nykabibor; till tangenterna!!
     Många kära hälsningar till alla som jag känner!
     Söderlunds Tina (gift Schön)
[2008-01-12.]

Hittade denna sida via Google för några timmar sedan. Har sedan suttit flera timmar och bara läst och läst, förpassad tillbaka till min barndom. Känner igen så många namn här. Vilket fantastiskt arbete.
     Vill hälsa till gamla klasskamrater och andra Nykaabiboar uti periferin. God Fortsättning på det nya året!
     Gunilla Teckenberg f. Damberg och uppvuxen på Källbacken
[2008-01-08.]
Gott Nytt År önskar Bo och Eivor Marklund med familjer. Till alla Nykarlebybor. Samt ett stort tack till Fredrik för hans stora intresse för Nykarleby. Det gör att vi minns vårt gamla Nykarleby.
[2008-01-01.]


Läs mer:
Gästboken 2007.
Gästboken 2009.
(Rev. 2015-01-07 .)