Brostugan och Storbron

En vacker vy. Mot väster.

Foto A. Jernström.


Jag hade inte publicerat baksidan eftersom kortet var oskrivet. Därför kom Dan Kronqvists bidrag som på beställning:

Brostugan och StorbronHej,
Jag slank in på en liten loppis i Gamlas i norra Helsingfors där jag bor, och gick rakt på ett vykort från Nykarleby. Bortsett från vattennivån är vyn den samma i dag.

Kortet kostade 20 cent och hade på baksidan en lång berättelse om hur någon Carita upplevde sin flytt till den lantliga idyllen. Kortet är daterat 20.6 1936.


”Här blev det alldeles annorlunda än jag tänkt mig. I början kände jag mig så fruktansvärt utanför det hela, jag hade ju inte en enda verkligt god kamrat här och icke ens en enda som skulle ha förstått mig. Nu har jag emellertid bekantat mig och trivs riktigt bra här. Far härifrån i morgon till Jakobstad dit det är 20 km och stannar väl där hos Kerstin Ahlström ett par dagar. Det är roligt att se två nya städer om också Nykarleby var allt annat än någon sensation precis. Det första som mötte mig vid stadsporten var en flock kor, ganska typiskt för staden för övrigt, en lantlig idyll som av bilden synes. Undrar hur högt jag blir älskad här på posten ifall de läser det här?”


(Rev. 2018-04-17 .)