Nykarlebys Lucia 1968


Storpublik i Nykarleby såg färggrant luciatåg
Jubelfest och fyrverkeri

    
NYKARLEBY NÄRAPÅ tredubblade sin befolkning i går kväll — allt till nykarlebyflickan Gertrud Engstrands och hennes följes ära. Och i följet ingick förutom tärnorna Bernice Andersson och Elisabeth Björklund hornorkester, stjärngossar, kungar, soldater, julgubbe, Judas med pungen och fackelbärare. Luciadagen i Nykarleby, som också bjöd på fest i övningsskolan, avslutades med ett fyrverkeri — uppsänt från torgets fyra hörn.
    Att Nykarleby och dess omland i valet satsade hårt på Nykarlebyflickan Gertrud Engstrand stod klart när rösträkningen började — men att man i sådan mängd skulle möta upp var för många en glädjande överraskning.
    Aldrig har jag någonsin sett en sådan folksamling i Nykarleby, sade stadsdirektör Ernest Eklund, men så är det inte heller alla dagar man kan visa upp en egen Lucia — vald i grannstaden.
    Lär. John Fors som hade huvudansvaret för luciaarrangemangen i Nykarleby stod i värre, men det resultat han kunde visa upp var imponerande. Tänk bara på den långa raden av festligt uppklädda barn i österlandets alla granna dräkter som glimmade i skenet från gatlyktor och marschaller.
    I Nykarleby färdas Lucia och tärnor alltjämt i ett hästekipage — drog fram genom stans centrala delar, varefter hela följet och publiken (så långt det fanns utrymme) sökte sig in till övningsskolan.
    Rådmännen Georg Tarvos och Väinö Kivinen proklamerade julfrid i stan. Den förstnämnde läste:

    "Såsom Jesu Kristi hugneliga födelsehögtid inom kort infaller så varder förty allmän julfred utlyst och påbjuden med varning och uppmuntran till stadens inbyggare samt envar, som inom dess rå och rösen träde, att icke allenast ett kristligt sätt bereda sig för högtiden, utan ock densamma i frid fira, varvid allt straffbart och misshagligt väsen undflys bör och ingen den andra något måtte förarga må; så döma vi, borgmästare och råd, frid över Nykarleby stad och önska samtliga invånare en Lycklig Jul."

    Efter detta trädde Lucia och tärnorna in. De genomförde tillsammans med elever i övningsskolan en tablå som bjöd på sång, uppläsning och talkör. Dessutom reciterade lär. Östen Engström.
    Efter en allsång framförde eleverna skolrådet J. L. Bircks julspel Stjärngossarna — en färggrann barnpjäs som både regissören John Fors och de unga aktörerna har all heder av. Strängt taget det kunde knappast ha gjorts bättre!
    Firandet avslutades med fyrverkeri. Dessutom bjöds på julmelodier.


Jakobstads Tidning den 14 december 1968.


Gertrud Engstrand
Bernice Andersson och Elisabeth Björklund

Nykarlebys Lucia 1968: Gertrud Engstrand med tärnorna Bernice Andersson och Elisabeth Björklund.
Lucia Gertrud Engstrand från Nykarleby, gift Mattsson och bor i Korpo. Tärnorna Bernice Andersson och Elisabet Björklund, båda från Jakobstad.
Foto: Jakobstads Tidning.Stig Haglund tillhandahöll.


Läs mer:
1969 års Lucia: Inger Sundqvist.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-07-11, publ. 2006-12-04.)