Nykarlebys Lucia 1973


Nkby-borna hjälpte Lucia att hjälpa


DET KOM MASSOR med folk — över 1000 personer — och många långväga ifrån för att se Lucia-trion i Nykarleby. Mycket smått folk var med och "Klas Klättermus" och hans vänner hade alltså många supporters bland publiken. Det hade luciaflickorna förstås också, och enda gången det var riktigt tyst nere i salen var när Maria, Barbro och Benita sjöng luciasången.
    Rektor Gustav Björkstrand talade om Sankta Lucias givmildhet och tjänarsinne. Givmildhet fick publiken också visa prov på. Insamlingen till förmån för Sparvboet gav hela 768 mk 90 pi, 1 kr och 10 öre.
    Folk var tidigt i farten i Nykarleby på luciakvällen. Redan strax efter kl. 18 kom de första till Ungdomsgården och en halv timme före festens början var det täta rader av bilar längs gator och vägar. Alla till synes med gemensamt mål — Ungdomsgården. Den som till äventyrs ämnade sig åt något annat håll fick snällt vänta.
    Några storbandsarrangemang inledde blåsorkestern i Arbetarinstitutet med. Det var välkända Evergreens, som t.ex. Silvery Moon och Ramona. Yngve Lund hade gjort arrangemanget och ledde bandet.
    Smakprovet ur barnpjäsen Klas Klättermus handlade om Peppriga pepparkakor och om stortvätt av Lill-Nasse. Maj-Lis Granlund regisserar pjäsen som har premiär på vårvintern med en rad riktigt unga amatörer i rollerna.
    En uppskattad programpunkt blev Jeppo spelmanslags framträdande med genuin bygdemusik. Elis Andersson leder laget, som verkligen får det att spritta i benen med sina spelmanslåtar.
    Till manskörens Sankta Lucia kom slutligen de efterlängtade flickorna inskridande i sina vita klänningar och med ljus i händerna. Sångarhyllningen fortsatte och under tiden fick publiken sin nyfikenhet, på de tre flickorna, stillad.
    Rektor Björkstrand berättade om luciatraditionerna och hoppades att årets Lucia i sitt värv går upp med personlig omsorg om människorna. Den vita dräkten bär renhetens och rättfärdighetens färg och påminner om Sankta Lucia, som inte handlade för egen vinnings skull utan var beredd att offra det hon hade.
    Flickorna kvitterade med att själva sjunga luciasången.
    Borgmästaren Lennart Johansson och rådmännen John Strang och Väinö Kivinen "dömde" julfrid över staden och dess inbyggare. Innehållet i proklamationen, som härstammar från ett tidigare århundrade, är sträng och borgmästaren såg sig föranlåten att mildra domen till önskan om God jul och Gott nytt år. Speciellt som Nykarleby är en lugn och fredlig stad där alla de grövre synderna alltid begås av utbölingar . . .
    Med God-jul-önskningen och till manskörens stämningsfulla sång anträdde luciaflickorna sitt återtåg. Men de kommer igen nästa vecka för att hälsa på i åldringshem, sjukhus och så förstås vid Sparvboet som samtidigt får checken från festpubliken.


Inger Luoma, Jakobstads Tidning den 14 december 1973.


Maria Björkqvist
Barbro Granvik och Benita Finne

Nykarlebys Lucia 1973: Maria med tärnorna Barbro och Benita
Lucia Maria Björkqvist.



Nykarlebys Lucia 1973: Maria Björkqvist med tärnorna Benita Finne foch Barbro Granvik.
Lucia Maria Björkqvist från Kimo, gift Lygdbäck och bor i Oskarshamn, Sverige. Tärnorna Benita Finne från Bennäs till vänster och Barbro Granvik från Socklot till höger.

.
Foto: Jakobstads museum-JT arkiv.
Stig Haglund tillhandahöll.


Läs mer:
1974 års Lucia: Britt-Marie Sundell.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-07-18, publ. 2006-12-04.)