Nykarlebys Lucia 1978


Sekunderna innan avtåg är stor villervalla

FÖGA ANAR den väntande publiken på torget vilken uppståndelse det är i luciahögkvarteret minuterna innan tåget skall iväg. Alla rusar omkring, lyktor har slocknat, allt som är glömt gör sig påmint, två ljus i lucias krona vägrar brinna. Trumslagaren kommer med trumman, men har ingen trumpinne, hästen som skall dra kortegen vill absolut inte låta sig spännas för kärran och flicktrion tittar förskräckt på den krumbuktande springaren medan tre fyra man gör allt utom lyfter den mellan skaklarna.
    — Var det inte den kusk det är i ändan av tömmarna skulle man inte våga släppa iväg dem, säger en i luciakommittén, men om någon skall väl mästerkusken Hans Hansén klara en yster springare och så småningom bär det i väg, nästan på minuten. Först unga ryttare och stjärngossar, luciakortegen med sina kulörta ljusbågar och de vinkande flickorna, julgubben också till häst och så alla tomtarna. Sist i raden fackelbärarna som i förbifarten får stränga order att inte gå i så tät formation att de bränner upp varandra.
    Men allra först förstås trumslagaren som hittat en trumpinne i barnträdgården och kan nu som han skall, slå på trumman så det hörs över hela stan.
    I LJUSSKIMRANDE KORTEGE efter stans ystraste springare åkte Nykarlebys lucia Barbro och hennes tärnor Åsa och Marianne sitt ärevarv genom staden på onsdags kvällen. Vid torget hyllades de på granprydd tribun av manskören och fick små luciasmycken. Publiken, som var rätt talrik, trots snålblåsten, kunde i lugn och ro konstatera att det var en fräsch flicktrio som man röstat fram.
    Naturligtvis var de tre också hedersgäster vid festen i Munsalagården senare på kvällen. Under den kommande veckan väntar också en rad uppdrag de tre flickorna. De får hälsa på både barn och gamla i festsalar, och vid sjuksängar, precis som lucia brukar göra.
    Man körde runt via sjukhuset och frihemmet och försökte hålla igen så att alla skulle hinna få en skymt av lucia. Sedan kom man längs Esplanaden till torget och körde in mellan täta led av åskådare, som huttrande väntade i blåsten och kylan. Så mycket folk som tidigare var det nog inte på torget, men kanske munsalaborna valde att titta på lucian vid festen i Munsala senare på kvällen. På torget sjöng manskören bl.a. luciasången. Tor Lassén som också hälsade välkommen till munsalafesten fäste smycken kring halsen på lucia och tärnorna. Judas med pungen — Lennart Blomström — och hans medhjälpare gjorde sig och sina tomma penning-pungar påminda genom sång. Borgmästare Lennart Johansson och rådmännen Väinö Kivinen och John Strang utlyste julfred över staden och dess inbyggare.
    Det var en ganska kort föreställning på torget, vilket var tacksamt en kall kväll som denna. Vid festen på munsalagården blev det mera sång av manskören och musik av Yngve Lunds storband. Barnen från daghemmet framförde ett sångspel och Staffansvisan. Talet till lucia hölls av prosten Bertel Söderholm, och som avslutning på programmet bjöd jeppoungdomar på en uppvisning i Travolta-dans. Ringlekar och dans avslutade festen.

Inger Luoma, Jakobstads Tidning december 1978.


Barbro Stråka
Marianne Höglund och Åsa Strang





Lucia Barbro Stråka, gift Eriksson, bor i Monäs. Tärnorna Marianne Höglund till vänster och Åsa Strang till höger, båda från staden.


Foto: Bildström.
Stig Haglund tillhandahöll foto tillhörigt Lucian.


Läs mer:
1979 års Lucia: Yvonne Björkqvist.
Övriga Lucior.
(Inf. 2005-02-11, publ. 2006-12-07.)