Nykarlebys Lucia 1983


Kurt Cederberg om Lucia:

En kärlek starkare än ondska och våld
    Genom snöhöljda gator fick nykarlebylucian Katarina Nilsson och hennes två tärnor Pia Kummel och Ann Söderbacka åka rundturen via sjukhuset och De gamlas hem i häst och släde. Först i luciatåget gick en grupp ryttare till häst följd av luciatrion, stjärngossar, tomtar och fackelbärare.
    På Nykarleby torg utlystes julfriden av stadsdirektör Börje Nygård. Nykarleby manskör sjöng Luciasången varefter lucian och hennes tärnor kröntes av lionsklubbarnas presidenter. Efter det korta programmet på stadens torg drog luciatåget och publik vidare till idrotts- och ungdomsgården där kvällens huvudfest hölls. Talet till Lucia hölls av rektor Kurt Cederberg som pekade på två historiska personer vilka genom sina liv inspirerat Lucia i hennes ljusspridargärning.
    Den första personen rektor Cederberg nämnde var Lucia själv som enligt legenden levde på Sicilien på 300-talet. — Hennes liv var ett vittnesbörd om den Guds kärlek som är starkare än ondska, hat och våld. Hela hennes liv var en bekännelse till den kärlek som vågar trotsa de nedbrytande krafterna i tillvaron. Sitt liv fick hon ge för sin övertygelse, sade rektor Cederberg.
    Till Lucia och hennes tärnor sade han; Och ni får bli vittnen om den kärlek som lyser kraftigast och starkast när mörkret sänker sig över världen.
    Den andra person som enligt rektor Cederberg inspirerat Lucia är ingen mindre än Jesus Kristus. Det var i samband med reformationen som Jesusbarnet fick sin plats också i julfirandet.
    — Har ni förresten tänkt på att Lucias krona egentligen är en påminnelse om den gloria som vi ibland ser tecknad kring Jesusbarnets huvud? sade rektor Cederberg.
    Programinslag under luciafesten var musik av Nykarleby storband, pianosolo av Johan Sundqvist, sång och dans av barnen vid Rummelbackens och Smedsbacka daghem, sång av Nykarleby manskör samt recitation av Östen Engström.


Jakobstads Tidning, december 1983.


Katarina Nilsson
Pia Kummel och Ann Söderbacka

Lucia Katarina Nilsson.
Lucia Katarina Nilsson.Katarina Nilsson med tärnorna Pia Kummel och Ann Söderbacka.
Lucia Katarina Nilsson, gift Palm, bor i Åbo. Tärnorna Pia Kummel till vänster och Ann Söderbacka till höger. Alla från Centrum.


Foto: Bildström.
Stig Haglund tillhandahöll foton tillhöriga Lucian.


Läs mer:
1984 års Lucia: Petra Malmsten.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-05-26, publ. 2006-12-07.)