Nykarlebys Lucia 2001


Mycket folk när lucia kröntes

Att luciafirandet är en kär tradition för Nykarlebyboma gick inte att ta miste på när lucia och hennes tärnor bjöd på sin traditionella fest på torget i Nykarleby.
     I tre plusgrader och snöfattigt väder samlades rekordmånga för att bevittna när lucia Anne Lindgren och tärnorna Maria Yliaho och Jonna Back kröntes av representanter för de tre Lionsklubbama som arrangerar luciafesten. De fick också var sitt luciasmycke som minne.
     Prick klockan 18.00 började Erkki Hietanens häst dra luciasläden från Hagalund tätt följd av 20 ryttare på saliga hästar, tomtar, stjärngossar och fackelbärare, lucia och tärnorna var varmt nerbäddade under fällen i släden och de vinkade åt barn och vuxna som stod längs gatorna och följde ljusspelet på väg till torget. På trottoarerna syntes också en och annan liten lucia.
     När luciatåget lyste upp i mörkret kändes det som om julen plötsligt kom ett steg närmare. Nykarleby manskör stämde i med luciasången när de tre vitklädda flickorna steg upp på scenen och visade sig för åskådarna som gav dem en varm applåd. Manskören, under ledning av Frej Högdahl, fortsatte med sångerna Milda stjärna och Ljuva flicka.
     Stadsdirektör Stig Östdahl steg upp och utlyste julfrid över staden och dess inbyggare precis så som man gjort i Nykarleby sedan urminnes tider. Bland publiken strövade en jultomte som delade ut karameller åt alla snälla barn som sträckte ut handen.
     Centrumköpmännen ville göra sig av med alla markor och pennin innan övergången till euro och överräckte en check till luciainsamlingen. Allt gick till precis som det brukar göra på luciakvällen och efter kröningen på torget sökte sig lucia och tärnorna samt en del av publiken till Normens skola där festen gick av stapeln.
     På festen fick alla nio luciakandidatema delta i programmet.

     Lucia Anne Lindgren samt tärnorna Maria Yliaho och Jonna Back kom till torget med häst och släde.


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning, december 2001.


Luciatåg lyste i decembermörkret

Lucia Anne Lindgren och tärnorna Maria Yliaho och Jonna Back spred ljus i decembermörkret.
(Bild, lucia på torget)
     Att luciafirandet är en kär tradition för Nykarlebyborna gick inte att ta miste på när lucia och hennes tärnor bjöd på sin traditionella fest på torget torsdagen den 13 december.
     En rekordstor publik samlades för att bevittna när lucia Anne Lindgren från Hirvlax och tärnorna Maria Yliaho och Jonna Back från Jeppo kröntes av representanter för Lionsklubbama i Nykarleby, Munsala och Jeppo.
     Luciatåget med — förutom lucia och hennes tärnor — ryttare, tomtar, stjärngossar och fackelbärare startade från Hagalund och åkte till torget där Nykarleby manskör svarade för den musikaliska underhållningen.
     Stadsdirektör Stig Östdahl utlyste julfrid över staden och dess invånare precis som man gjort i Nykarleby sedan urminnes tider.
     Centrumköpmännen överräckte en check till luciainsamlingen, och efter kröningen på torget var det dags för luciafest vid Normens skola.


Nykarlebys Lucia 2002: Anne Lindgren med tärnorna Jonna Back och Maria Yliaho.
Lucia och tärnor på torgscenen. [”Känner någon igen tomtarna?” hade jag skrivit.

Den 18 december hörde Britt-Marie Siekkinen av sig:

Jag kände igen min dotter och de flesta av dem. Andra från vänster är: Jonna Skrifvars, Denice Andersson, Josefine Sjöblom och min dotter sist i raden: Minna Siekkinen.]

Den 23 oktober 2012 identifierade Johanna Söderbacka sin lillasyster Mirjam.]


Text och foto: Leif Sjöholm, Nykarleby Posten 19 december 2001.


Anne Lindgren
Jonna Back och Maria Yliaho

Lucia Anne Lindgren.
Lucia Anne Lindgren.Nykarlebys Lucia 2001: Anne Lindgren med tärnorna Jonna Back och Maria Yliaho.
Lucia Anne Lindgren från Hirvlax. Tärnorna Jonna Back från Jeppo till vänster och Maria Yliaho från Jeppo till höger.
Jakobstads Tidning.
Foto: Leif Sjöholm.


Stig Haglund tillhandahöll foton tillhöriga Lucian.


Läs mer:
2002 års Lucia: Pamela Dahlkvist.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-05-28, 2012-10-23 .)