Lucka 13   LUCKA 14 Lucka 15
  Adventskalendern 2013  


Nykarlebys Lucia 2013
Lucia Fanny Forsgård med tärnorna Lina Lönnqvist och Jenni Blomqvist.
Manskören.

Foto: Lars Pensar, som nämnde att speakern gjorde lite reklam för vyerna när han nämnde om att man där kan läsa om luciorna och traditionen i Nykarleby.*       *       *

 

Lucia kröntes inför storpublik 

Att luciatraditionen i Nykarleby är viktig visades ännu en gång då hela torget fylldes av stora och små stadsbor från alla delar av kommunen. Luciakröningen vill ingen missa.

Som traditionen påbjuder ringlade luciatåget genom stadskärnan med fackeltåg och ryttare. Lucian Fanny Forsgård med tärna Lina Lönnqvist och Jenni Blomqvist åkte inte i släde utan i en hästskjuts på hjul i bristen på slädföre.

Trots bristen på snö var inramningen av stadsbor i den vindstilla och milda kvällen den perfekta.

När tåget väl nådde torget bjöd manskören, under Thomas Enroths ledning, på den traditionella luciasången.

Solisten Helene Nyberg uppträdde också med sång på torget. Kröningen av lucia sköttes av de tre lionspresidenterna från de tre lionsklubbar som tillsammans står för luciaarrangemangen i staden.

Stadsdirektör Gösta Willman utlyste, som också traditionen i Nykarleby påbjuder, julfred.


Nykarlebylucian Fanny Forsgård med tärnorna Lina Lönnqvist och Jenni Blomqvist lyste tillsammans med fackeltåget av lionsbröder upp luciakvällen i staden. Foto Britt Sund. Förstoring.


Efter kröningen på torget fortsatte luciafesten i St. Birgitta kyrka, där samtliga åtta luciakandidater deltog i programmet.

I kyrkan blev det också mera manskörssång och ett specialkomponerat stycke som Josefina Nyman framförde och som hon gjort specifikt för luciafesten i kyrkan. Andakten i kyrkan hölls av kyrkoherden Lars-Johan Sandvik.

Nu väntar en bråd men givande tid för luciatrion som hittills har 50 inbokade besök runtom i staden.


Britt Sund, Österbottens Tidning den 14 december 2013.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
2014 års Lucia:
2012 års Lucia.
Övriga Lucior.
(Inf. 2013-11-02, rev. 2014-12-14 .)