Blomqvist, Jakobstad


Hej  Fredrik!

Skickar här bilder på vår Nykarlebystjärna som vi haft i några år. Frun vann den på ett lotteri ordnat av Jakobstads sångarbröder för ett antal år sedan. Tillverkare är tyvärr okänd. Omskrivna diametern är 32 cm och tjocklek i mitten cirka 5 cm och i uddspetsarna cirka 3 cm. Baksidan har ett löstagbart lock för lampbyten.

M.V.H.
Brynolf Blomqvist, Jakobstad.En unik stjärna med en sjuhörning (heptagon) i centrum i stället för den vanliga cirkeln. En femhörning (pentagon) har jag sett tidigare. Dessutom är uddarna inte pyramider utan prismor.

 


Infästningen av luckan, som också är ovanlig, med krysspårskruvar har jag aldrig tidigare sett. Ovanlig färgsättning nuförtiden med så många blå uddar. De tre röda prickarna i bakgrunden är grannens Tro, hopp och kärlek. Det vore väldigt trevligt att få veta vem som tillverkat stjärnan.


Den 8 januari hörde Brynolf av sig igen:

Hej !

Denna information fick jag nyss. Då sångarbröderna i Jakobstad hade ett lotteri, så hade en Rickhard Hansten stjärnan med sig. Om han var tillverkaren vet jag ej.

M.v.h. Brynolf.
(Inf. 2014-01-08.)


Den 28 januari kom slutgiltigt besked:

Hej !

Nu är det helt bekräftat att det var Rickhard Hansten som gjorde vår stjärna. Min bror Bernt träffade honom i dag på ett kafferep.Han sade bl.a. att han nog också  gör tro hopp och kärlek nu som då, om jag förtsod brodern rätt. Hörde också i dag att det har hunnit bildas ca 20 cm tjock is redan på Torsö fjärden, inte att undra på så kallt det har varit på sistone!

Fortsatt skön vinter :-)       Brynolf.
(Inf. 2014-01-28.)


Läs mer:
Typologi över Nykarlebystjärnor.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
(Inf. 2013-12-27, rev. 2014-01-28 .)