Davidsstjärna, Nykarleby


Vid sökning efter Nykarlebystjärna var en av träffarna skriven av Henry Byskata den 26 november 2008:

Vår son Hannes gjorde en i lågstadiet i Nykarleby för slöjdläraren Göran ”kukku” Wikström. Den har tofsar i alla spetsarna. Vi för den nu till Finström, Åland, där vår son med familj numera bor.
      Själv har jag i mitt arbetsrum en Nykarlebystjärna, sjuuddig, gjord av numera bortgångne Runar Renvall.
      Israelvännen Gösta Lillvik i Nykarleby förärade oss nyligen en nyare produkt från Nykarleby: en sexuddig symmetrisk Davidsstjärna med blå färg på stjärndelarna och vitt tyg däremellan. Han har börjat tillverka dessa stjärnor. Den har också en elektrisk lampa i sitt inre.


Att sådana stjärnor finns var en nyhet för mig, så jag kontaktade Göstas som Mikael som förmedlade kontakt och Gösta berättade:

Det är nog en kallelse att jag började tillverka. Jag kom till tro 1964. När vi kom till Nykarleby 1965 från Korsholm hade jag ett eget plastföretag i fem år och före det ett plastföretag i Stockholm. I Nykarleby fick jag den första kallelsen och tänkte då att börja göra den i plast, men det företag jag gick i hop med kunde inte gå med på det. Sedan jag blev pensionär 1999 fick jag en stark kallelse; vi har ju varit flera gånger till Israel och lett grupper. År 2003 kunde jag inte stå emot längre och därför blev det ett hantverk i trä.

Stommen är gjord i furu och lackad, yttersidorna är gjorda i björkfaner och målade. Den är klädd med ett speciellt tyg som tål vatten. Den lilla sjärnan är ca 37 cm och den stora stjärnan ca 57 cm mellan spetsarna.

Jag har tillverkat ca 1000 stycken och de finns nu i Finland plus i sju andra länder: Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, England, Israel och Amerika.Gösta Lillvik tillhandahöll och berättade; 2 Petr.1:19:

Nu kan vi ännu mer lita på profetorden. Dem bör ni låta lysa för er som en lampa i ett mörkt rum, tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan.


Läs mer:
Infoblad.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.

Davidsstjärna på Wikipedia.
(Inf. 2010-11-21, publ. 2010-12-10, rev 2010-12-09 .)