Kuddnäs, Nykarleby

”I morse innan jag åkte till Vasa var jag och fotade det senaste påfundet på Kuddnäs. — En stålbåge med bultfästning i grindstolparna samt stjärnan inskriven i cirkeln. Materialvalet stöter tycker jag. Modellen har inte heller någon tradition i Nykarleby. Det har inte heller den sjuuddiga stjärna som hissades 1934 i flaggstången där, sedan kommunens fattiggård blivit Kuddnässtiftelsens egendom. Orsaken till denna stålbåge lär vara att stjärnan i flaggstången har blåst sönder så många gånger de senaste åren.” Skrev Lars Pensar.

Även andra lär ondgöra sig över nymodigheten. Arrangemanget med en träkonstruktion i vinkel med granris i toppen, alternativt kvistade granslanor med toppkvistarna kvar, har inte heller någon längre tradition, men är trots det lyckat, eftersom materialen är mer genuina och det gamla temat med granris tas upp.Foto: Lars Pensar, den 12 december 2004.


*          *          *

Säg det som inte har något gott med sig! Bågen kunde även få annan användning.

En lördagseftermiddag i juli 2009 passerade jag Kuddnäs och såg att bågen var ovanligt fin i och med att den var smyckad med en girland. Hade inte just då möjlighet att fotografera, så jag återvände på söndag morgon, men då var dekorationen borta. S–t! tänkte jag – man ska inte skjuta upp saker. Ventilerade problemet med Stig Haglund och han förmedlade kontakt, så nu finns det trots allt bilder av girlanden och till och med av brudparet:Girlanden.
Foto: Åsa Torrkulla.

 


De som gifte sig den 18 juli 2009 var Åsa (född Torrkulla) och Tommy Partapuoli. Deras barn heter Lina och Isak Partapuoli. Familjen bor i Kiruna. Förstoring.
Foto: Josefin Torrkulla.


Åsa är uppvuxen i Singsby, Korsholm. Hennes morföräldrar bodde i Nykarleby, och sedan 2009 bor också hennes föräldrar där. Åsa är av Bomans fiskarsläkt. Paret valde att gifta sig i Nykarleby eftersom de sommartid vistas ute på Tornskär.

Åsas svägerska Josefin Torrkulla tilhandahöll.
(Inf. 2010-09-26.)


Läs mer:
Bågen i ett större sammanhang.
(Inf. 2004-12-17, rev. 2010-12-07 .)