Lucka 23   LUCKA 24  
  Adventskalendern 2012  
NYKARLEBY-JUL och stjärnor över Nykarleby!

En ofta uttalad önskan bland Nykarleby-gillets medlemmar har varit att någon gång få träffas – bara att prata, att vara bara tillsammans – avspända, avstressade – att ägna sig bara att komma ihåg lyckliga dagar – värmande kontakter – från tider som ligger bakom en – med minsta möjliga program – tillsammans med gott kaffe och någotslags, helst hembakat bakverk. Styrelsen bestämde också att ett sådant samkväm skulle hållas den 4 december. Till detta tillfälle hade Edvin Marklund – mästare att förfärdiga julstjärnor, ”lanternor” av äkta Nykarleby-snitt!” två av sina stjärnor. De hängde i taket, lyste och värmde – och gav samkvämet något av gammaldags julstämning. Den ena av stjärnorna var lotterivinst och finansierade i någon mån den gåva, som gillet beslutat att uppvakta Nykarleby stad [med] vid stadens sista fullmäktigemöte den 18.12 (1974) – i form av en litografi – kopia i förstoring av en gammal Nykarleby-vy – inramad med guld och grönfärgad pas par tout-kartong – kombinerad med en lyckönskningsadress och alla gillesmedlemmars namnteckningar, inplacerade i 102 ”visitkort”.

Lotterivinsten – stjärnan vanns av Marianne Segerstam.
Mer om ljuskronan längst ner till vänster. Förstoring.
Foto: Lars Pensar.

Lars Pensar tillhandahöll ur Nykarleby-gillets arkiv som Hans-Ole Josefsson sett till att kommit till Nykarleby. Kollade med Hans-Ole om stjärnans vidare öden:

Hej!
Jag förmodar att det är den stjärna som jag tycker mig ha sett  på vinden i Socklot. Huruvida den finns kvar återstår att se nästa vår då vi är på plats igen.
Hans-Ole


Läs mer:
Nykarleby-gillet.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
(Inf. 2012-12-03, publ. 2012-12-24, rev. 2012-12-24 .)