Din bild av den gamla isjakten väckte en uppsjö av minnen. En lämplig rubrik vore:


”Navigare necesse est”


En stor del av min uppväxt har ju att göra med Andra sjön, vi var ju hamnvakter bevars. Segling blev ett givet nöje. Vi seglade med vanliga roddbåtar, filtar eller vad som fanns till hands. ”Gransegel” är bekant eftersom det inte gick att kryssa utan köl.

Så kom ”Cometernas” tid. SSÄ har nog aldrig haft så livlig aktivitet som då. Vi grabbar hängde på stranden alla gånger då det var tävling på gång. Att få bli gast var ju en höjdare. På den tiden var det både onsdags- och lördags- och söndagssegligar. Alla båtnamn började inte på C, där fanns bland andra Ajax, Pluto, Mallorca och Blixten.

I sinom tid så köpte föräldrarna en ”Oslojolle”. Det lär på sin tid ha varit en olympisk klass konstruerad enkom. Den hade centerbord och var alltså kryssningsduglig.

Allt har sin tid. Tiden gick som den vanligen gör, träffade flicka, gifte mig o.s.v. Seglingen satt fast. Snipes kom in i bilden.

Bodde på den tiden i ett stort hus, där fanns ett rum stort nog att bygga en Snipe i. Nissse Luoma, en seglare av klass utan vilken båten ”Cognac” aldrig skulle sett dagens ljus, var den som var den drivande kraften.

Premiären var ingen höjdare. Jag hade stagat helt OK men låst stagen med vajerlås. Inte sjömansmässigt alltså. Seglade kanske ett par minuter i lagom sakta vind. Kände att detta är något helt annat än segling med Oslojolle. Då brakade allt samman. Nisse stod på stranden och undrade vad jag sysslar med. Efter den betan fick jag lära mej att splitsa/splejsa. En nog så bra kunskap.

Verksamheten i SSÄ fick bra fart tack vare Snipes. Begåvningar som Stefan Winqvist bland andra. Han var då helt överlägsen, och är det fortfarande jämfört med oss andra.

En tävling minns jag gott. Det blåste rätt bra, alla andra hade sett det klokast att avbryta. Det var bara Stefan och yours truly som fortsatte. Min gast brorsan och jag kom först till kryssmärket, till saken hör att vi hade båten halv med vatten. Det berodde på att då vi byggde båten hade jag inte råd att skaffa s.k. ”bailers”, alltså självlänsar.

På slören kantrade vi naturligvis. Dåförtiden var inte flytvästar något man sysslade med, inte vi i alla fall. Det fanns ju en följebåt. Av någon outgrundlig anledning hade man trasslat in sej i ankartrossen. Farsan fanns på plats på Loppan, han kom och hämtade oss.

(Inf. 2013-11-11.)

Hejsan!

Tittade in på Vyerna och på Sommaren 2013, där kom isjakten jag byggde fram. Det är en sort som kallades Isabella. Konstruktionen fri, enda de har gemensamt är riggen. Jag har ju windsurfat en hel del så rigg fanns ju.

Stor och klumpig blev den men gick att segla med. Jungfruturen slutade snöpligt, tvärplankan brast då jag körde igenom dubbelis. Fort som tusan till stan, skarva ihop och ut på isen igen! Byggde en till smidigare version med mindre rigg åt sonen och den gick betydligt bättre. Årtal är inte min starka sida men jag kan tänka att det är c:a 15–16 år sen jag byggde och vi seglade bara den vintern.

Den som fört SSÄs färger i isjaktsammanhang är tandtekniker Dan Backlund, numera bosatt i Jakobstad. Han är ju dessutom världsomseglare! Han var för ett antal år sedan med på Whitbread Round the World och han har tävlat med framgång i ”DN-yacht”, deltagit i VM m.m.

Dan hade sin jakt vid Andra sjön ett tag och visade också hur en riktig jakt går. Skillnaden var enorm! Det var då jag såg honom segla DN där som jag blev intresserad. Frampå vårkanten var det fina förhållanden och en söndag kom det några jeppisbor seglande till Andra sjön. Fick senare själv testa en och då var det kört, måste ha!

Sen tipsade Dan om tävlingarna på Pyhäjärvi och jag var ner till Säkylä och tittade. Där var en H:forsare som hade sin jakt till salu. Hem och fixa pengar. Den var rätt dyr, men värd vartenda korvöre! Man glömmer sorger och bekymmer då man susar fram på isen. Det behövs inte många sekundmeters vind för att komma opp i 70–80 knyck.



Tyvärr har det inte blivit mycket segla av då det varit så dåliga vintrar med mycket snö på isarna. I år ser det bättre ut, kanske ska man ta och rigga igen! Hittade en bild från Pyhäjärvi så jag bifogar den. Förstoring.


Dan hjälpte oss att slipa skenorna rätt och han hade då sin verkstad i uthuset, en ordningsmänniska är en lätt underdrift, där rådde klinisk ordning! Slipningen av skenor är en hel vetenskap, fick man lära sej, och de riktiga hajarna har ju många olika set med till tävlingarna.

Tyvärr har jag inga bilder från seglandet vid Andra sjön, men på Youtube
finns det massor om DN och även andra typer av jakter
.


(Inf. 2014-02-27.)


Leif Söderlund tillhandahöll.


Läs mer:
(Inf. 2013-11-11, rev. 2019-12-17.)