Nybo – bärskörden 1948 från egna odlingar


När pappa Hjalmar Blomqvist (1907–2005) 1944 hade köpt f.d. Nylunds villa vid Andra sjön, var en av hans första göromål att anlägga en rejäl köksträdgård. Tiderna var sådana att så mycket ätbart som möjligt skulle produceras själv, annars blev man utan. Cirka 500 kvadratmeter jord grävde han upp på Nybo och anlade där våra odlingar. Hälften var potatis men mer lättvindig gröda förekom också. I en drivhusbänk fanns gurkor, som drogs upp från frön. Dill, persilja och morötter steg upp ur långa bänkrader. Ärter som måste störas fanns också. En trävägg som läade för sommarnordan var bakgrund för tomaterna. Röda, vita och svarta vinbärsbuskar fanns, liksom också krusbär. Hallon fanns i dubbla rader. Sist, men inte minst, ett rejält jordgubbsland. Ungefär hälften var av en sort som vi kallade ”ätgubbar”, aromatiska, söta och ljusröda, ungefär samma färg som villan hade.
Allt detta var möjligt tack vare att pappa Hjalmar var lärare och så kunde ägna hela sitt sommarlov för sin odlarhobby. Ett år, 1948, förde han bok över vad landet gav, ett faksimil finns här nedan.


Förstoring.



Antingen från 1947 eller 1948.

 


Planket i bakgrunden är vindskydd för tomater. Antingen från 1947 eller 1948. Förstoring.


En så intensiv odling krävde naturligtvis gödning. Hjälpen fanns rätt nära till hands, en bit ifrån oss hade Östmans sin lilla gård med kor som förutom sommarmjölk gav oss ypperlig gödsel. På vår skottkärra satte vi en trälåda som vi sedan fyllde med gödsel. Det blev flera turer innan pappa tyckte att det räckte. När jordgubbarna började mogna var det viktigt att skydda karten från fukt från marken. Skottkärran kom till heders igen; en annan lår lyftes på den och så begav vi oss iväg längs gamla banvallen till de första bergsklackarna. Där samlade vi renlav, skuttade iväg, och så fick gubbarna det fint under sig.

Det som inte åts upp, packades i trälårar med träull mellan glasburkar och -flaskor och transporterades med järnväg till Åggelby. Ibland fanns en bilskjuts som t.ex. Sund eller Andelslagets lastbil att tillgå för att få kollit till järnvägsstationen i Nykarleby. Fanns det ingen bil att få, satte pappa trälåren på cykelns bagagehållare och cyklade i väg med åbäket. Så hade vi under stor del av hösten och vintern möjlighet att i knapphetens Helsingfors ännu en gång njuta av vad Nykarleby kunde bjuda på.



Trädgården på Nybo. Nu tror jag året är 1953 och att jag (Mats) är den kortare trädgårdsmästaren. Den större är pappa Hjalmar. Andrasjöskogen syns i bakgrunden.


Pappa upphörde ungefär 1956 med det stora trädgårdslandet, till lättnad för oss slavarbetande söner. Kvar finns några ålderstigna bärbuskar och en mylla som heter duga.



Den mässingskastrull som användes till syltkokningen. Innerdiametern är 34 cm, höjden (eller djupet) är 9 cm. Kastrullen ha ryska stämplar så jag tror den härstammar från familjen Nylund.


Bocksbacka, 8.2.2017/ Mats Blomqvist.

En dos stryknin ...

... nej, men pudring med Agrocide som innehåller insektsgiftet ”Gammexane”, var vad de bladlöss som angrep våra jordgubbs-, gurk- och hallonplantor på Nybo vid Andra sjön fick ta del av under 1950-talet.

Under sommaren 2017 återfann jag en halvtom 500 grams burk Agrocide pulver på Nybo. Preparatet marknadsfördes av handelshuset Sören Berner och uppgavs innehålla ”Gammexane”, även känt som lindan. Pappa Hjalmar satte vid pass en deciliter av pulvret i en överbliven barnblöja av gastyg och pudrade landen. För säkerhets skull flera gånger under en veckas tid. Effekten kunde man inte klaga på, skadedjuren försvann. Huruvida även nyttiga insekter försvann på samma gång var inte aktuellt på den tiden.

I samma gömma som Agrocide-burken fanns också en påse med svavelblomma, köpt från apoteket i Nykarleby. Den användes för att mota bort sorkar ur potatislandet. Man letade efter sorkhål och när man fann ett, hälldes en lämplig mängd svavelblomma dit och tändes på. Gånghålet täcktes över. Den illaluktande röken skulle söka sig igenom gånglabyrinten och jaga bort gnagarna. Framgången var väl sådär måttlig, inget hindrade sorkarna att gräva nya gångar intill sitt nya skafferi med läckra potatisknölar.

I en tidigare skriva nämnde jag preparatet ”Boxal-P” men Internet har inte kunnat hitta vad det innehöll, troligen var det DDT.


   
  Förstoring.

September 2017 / Mats Blomqvist.
(Inf. 2017-09-17.)


Bidragaren med bror Tomas på dagliga turen till bryggan. Att Folkhälsans simskola pågår ser man av avspärrningarna.

Elisabet Sund fotade och tillhandahöll.
(Inf. 2017-03-21.)

 


Läs mer:
Villa Bomqvist ... av Mats.
(Inf. 2017-02-23, rev. 2017-02-23.)