Folkes hågkomster

Personerna på kortet minns jag väl, eftersom Lars bodde granne tvärs över gatan och vi därigenom var lekkamrater. Familjen Finström var god vän till min familj och Bo och jag var klasskamrater. Tillsammans med stans övriga pojkar hade vi på den tiden en hel del hyss för oss. Men speciellt somrarna var ljuvliga och förutom älven lockade simstranden vid Andra sjön, där vi levde på solsken och ”simanbröd” (=oftast knäckebröd som ibland blöttes i vattnet). Speciellt Bos bror, Stig var en baddare på att simma!

Som du säkert vet var Bos farfar en duktig skräddare i staden och han torde ha sytt ”finkläder” åt många stadsbor. Själv minns jag hur otålig jag blev av allt måttagande, då jag skulle få något nytt. På den tiden satt skräddaren på sitt typiska sätt på bordet då han jobbade. (En av mina släktingar ”Sömno-Lennart” jobbade hos skräddarmästar Finström). Familjen Finström flyttade ju sedan till Sverige och tyvärr har jag inte personligen haft någon kontakt med dem sedan dess.


Folke Holmström (januari 2003).


Läs mer:
Simanbröd enligt Einar Hedström.


”Sömno-Lennart” var en helt ny bekantskap för mig och jag tyckte att namnet lät så spännande att jag bad Folke berätta mer om honom. Med vändande (e-)post kom denna trevliga berättelse om ett människoöde, som förmodligen annars hade fallit i glömska.