Flintstenar

Hej!
Här är lite barlaststenar som vi lade åt sidan vid Jonas bygge. De fanns under stugan.
     Jag tyckte inte att det var något speciellt med dem för denna stenmodell fanns överallt vid Djupsten. Det var ett elände att söka mask där för marken var ju full av sådana stenar och varje gång man skulle ha ner spaden i marken så klingade det i någon sådan sten.  
     När Lars var på morgonpromenad så såg han dem och ringde att jag skulle fotografera dem och skicka bilderna till vyerna, fast det inte är direkt Nykarleby men han tyckte att de var stora.
     Nu kommer jag ju inte ihåg vad de heter, men Lars vet:


Talade med Stig i dag och bad honom fota ett par stora bitar av ballast av engelsk flinta som kom fram i samband med hans gårdsgrundning. De var rejäla bitar och de har intimt att göra med sjöfarten på Nykarleby under 1800-talet. Om de är plockade från Djupsten, Silvaviken, Andrasjön eller Bonäs vete fåglarna, men från engelska kanalkusten är de ursprungligen komna. Men de kan ha åkt på många kölar hit och dit innan de dumpades i Nykarlebytrakten, plockades av någon intresserad och togs kanske hem som blomrabattdekoration. Ingen vet.

 Ca 20 cm lång.

 Ca 10x10 cm.

 Ca 3 cm tjock.

 


Ca 20 cm lång.
En sten av en annan sort men ingen vanlig gråsten.
Jonas Haglunds stuga vid Seminariegatan 16 under vilket stenarna hittades. Notera byggnadsställningen gjord av lastpallar! Förstoring.Foto: Stig Haglund som också tillhandahöll med kommentar av Lars Pensar.


Läs mer:
Ett annat fynd.
Fler fynd.
Några hus vid Seminariegatan.
Ångbåten av Joel Rundt.
Flintstenen som jag hittade två gånger av Seppo Kuusinen.
Innehållsförteckning till kapitlet Sjöfart.
(Inf. 2009-06-07, rev. 2009-06-07.)