Jag var ung en gång för länge sen och flottare jag var ...


Foto: Leif Söderlund ca 1990. Förstoring.


Nostalgi i kubik! En gammal båt av den typ som användes vid flottning. Den här är ju förstås utrustad med en luftkyld motor av märket ”Bernhard” (tror jag den hette).
Den användes av flottarna bl.a. för transporter till och från pontonerna där propsen och pappersveden knippades. Överhuvudtaget till allt där det  behövdes en mindre båt. Den flacka fören gjorde att den kunde köra över bommarna som höll ihop knipp- och stockflottarna. Före man fick motorer var det oftast två roddare som skötte framdrivningen. Bågen akterut i båten var för att hålla undan trossen då det bogserades.
     När den sista ”flöjton” år 1962 kom ner längs älven, var jag med och ”knippade” på pontonen tillsammans med farsgubben och två till. Man stod i lite över knädjupt vatten och drog in virket i fållan med ett handkäx. Virket sjönk vart efter man drog in mera och till slut drogs två tjocka järntrådar runt knippan och den släpptes ut i fållan bakom.
     Jag torde vara den sista nu levande, åtminstone i Nykarleby, som sysslat med dylikt. 17 år tror ja visst att ja var!Leif Söderlund tillhandahöll och berättade. Något reviderad i förhållande till originalpubliceringen på mrWalker den 16 september 2009.


Läs mer:
Skjulet på ett Panorama.
Kort historik om flottning, transportering och uppläggning av virke m.m. av Fjalar Zittra.
(Inf. 2009-09-24, rev. 2022-05-09 .)