Korrespondensen med Jorma är livlig och vid ett tillfälle kom vi in på grisar. Jag nämnde att representanten för Fagerhults, Peter Wiss, som härstammar från Jakobstad brukade ha sådana bakade vid Nytorget med sig när han kom till kontoret för att visa belysningsarmaturer.


Följande dag:

När jag bad min dotter kolla in grisbageriet på Nytorget kände hon genast till stället. Hon läser andra året på lärarhögskolan i Sthlm. Hennes bästa kompis heter Aileen och är dotter till en turkisk fader och finsk moder. Troligtvis är det Aileens föräldrar som föder upp finska vetemjölsgrisar med äppelmos i magen på Nytorget. Dotter skall dock kolla upp rådande förhållanden. Kanske kan jag framöver frossa i rabaterade grisar ...


Några dagar senare:

Finska grisar
bakade av en turk
i Sverige!

Grisarna betingar ett pris av 12 kr st. Dottern ringde och bokade dagen innan. Annars risk man är ute i ogjort ärende. Dessa svin hade ätit hallonsylt. Kan dock erhållas med äppelsylt ifall man vid förbokningen ber bagaren härom. Tryckte i mig tre stycken igår. Smaken helt ok med tanke på omständigheterna. Dock så når de inte upp till originalen från Sundells bageri i Jeppo.

Grisar bakade vid Nytorgsbageriet i Stockholm.
Grisar bakade vid Nytorgsbageriet i Stockholm.
Foto och provsmakning: Jorma Metso.


Läs mer:
Grisar i Grusade förhoppningar av Bror Johansson.
Grisar i En man gick genom stormen. Leo Ågrens liv och diktning av Gösta Ågren.
Grisar i Gamla dofter och nya av Inger Luoma.
Nykarleby stad uppmanar till kalas – invånarna utlovas en sötebrödsdag.
(Inf. 2006-02-11, rev. 2020-08-29 .)