Kunglig sidolinje föder upp minkar

Vem visste att kung Carl XVI Gustaf av Sverige har släktingar i Monäs? Faktum är att fru Ellen Vik, f. Forsberg, i Oravais härstammar från ätten Bernadotte. I sitt äktenskap med Walter Wik har hon tre söner som är framgångsrika minkfarmare. Det är bröderna Stig, Bror och Olof.

— Nog har vi vetat om släktskapen med ätten Bernadotte, säger Bror Wik, 32. Häromåret fick vi det riktigt officiellt klarlagt, då en av åra släktingar bensinstationsföreståndare Tage Forsberg i Vaggeryd Sverige lät utreda saken. Han fick officiellt besked om det som generationer forsbergar i Nykarleby och Oravais skvallervägen fått veta, nämligen släktskapen med Bernadotte.

— Tage Forsbergs farfarsfarfarsfar var kung Karl XIV Johan. Släktutredningen bär justitierevisionens stämpel. I litteraturen och i en och annan tidningsartikel har det också tidigare skymtat fram att vi är släkt med ätten Bernadotte.

Författaren P. W. Lybeck berör saken i en av sina böcker och genealogen, professor Wold. Backman nämner släktskapen mellan Bernadotte och Forsberg. I nr 22 av den 1 juni 1970 redogör tidskriften Saxon för saken. Släkten Forsbergs anfader var dåvarande kronprinsen Karl Johan, f.d. marskalk av Frankrike och furste av Ponte Corvo, Jean Baptiste Bernadotte.

Justitieutredningen granskade också prof. Wold. Backmans släktutredning vilken befanns vara fullt korrekt. Enligt källanteckningar förälskade sig kronprins Karl Johan i en hovfröken under kronprinsessan Desiderias långa Parisvistelse. Den 22 juli 1812 föddes sonen Karl Johan i Uppsala.

För att undvika en större skandal vid Desiderias återkomst till Stockholm degraderades hovdamen till tvätterska på Karlbergs krigsakademi. Hennes namn var Katharina Forsberg. Det har också uppgetts att då kronprinsen såg huru likt barnet var honom skulle han ha önskat ta det till slottet. Hursomhelst så kom Katharina Forsberg omsider med sin lille son Karl Johan till Nykarleby i Finland. Hon förblev ogift.

Bror Wik berättar att den forsbergska släkten numera är ganska utbredd bl.a. i Österbotten, främst i Oravais, Nykarleby och Munsala, men även i södra Finland och i Sverige. Där finns ett trettiotal fastrar, farbröder och systrar till Tage Forsberg, som också har en son. När kung Gustav V fyllde 90 sände Tage Forsberg telegram och gratulerade majestätet från ”Avlägsna släktingar i Skåne”. Det kungliga svarstelegrammet bevaras än i Tages hem. — Någon risk för att släkten Bernadotte på den här linjen skall dö ut finns inte, säger Bror Wik. Han har ingen tanke på att besöka släktingarna i Stockholm. — Nej absolut inte, men bernadottarna är välkomna när som helst att hälsa på oss här i Monäs. Vackrast är det förstås sommartid!”


Dagboken-VN [Vilhelm Nyby] i Hufvudstadsbladet.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Mer om Karl Johan Forsberg.
Fler artiklar ur tidningen.