På jakt efter bankdirektören och bankrånaren

När nu Tomteorkestern var spårad, började jag tänka på andra liknande ”landmärken” i staden. Bilskola Alex Ströms bilmodell som först fanns i fönstret vid Sollefteågatan och sen flyttade med till firmans nya lokal på Bankgtan 17, finns sedan många år i företagets lokal på Kanalesplandaden 22 i Jakobstad. Firman som drivs av sonen Mikael heter numera Driver´s Trafikskola,

I Sparbankens skyltfönster fanns under 70- och 80-talet två dockor, cirka 25 cm höga. Bankdirektören satt vid ett bord och räkande pengar. Möjligen hade han vita ”underarmsskydd”, fluga, glasögon och en grön solskärm. Bakom stod en tjuv med tjuvmask à la Björnligan, en kofot och möjligen en säck på ryggen.

 

Den 7 december 2013 kl. 9:15 skrev jag till Stig:

Hej!

Bilskol-Ströms bil finns i Jakobstad, så nu är det väl bara Sparbankens bankdirektör som räknar pengar och får påhälsning av en tjuv med kofot, ”glasögon” och säck på ryggen som saknas.

Om du vill kan du börja luska efter den.

Fredrik

 

Redan kl. 12:59 kom svar:

Hej!

Jag har ringt i denna ordning till följande ang. bankdockorna:

  • John Strang: Kommer ej ihåg något sådant. (Direktör.)
  • Gun-Britt Nylund: Minns inget sådant. (”Kassafröken”.)
  • Benny Wistbacka: Det måste ha varit efter min tid. (Direktör.)
  • Gerd Hästbacka: Jo det fanns en sådan dekoration. Den var antagligen i källaren då Sparbanken gick i konkurs. Troligen blev den kastad i upprensningen. (”Kassafröken”.)
  • Ralf Skåtar: Minns inget sådant. (Direktör.)
  • Bror Åström: Något sådant kommer jag ej ihåg. (Direktör.)
  • Gunhild Nymark: Nee något sådant kommer jag ej ihåg. Vi tog bara det som var aktuellt till FBF, den aktuella bankverksamheten. (Direktör.)
  • Mona Ström: Vi tog nog bara det som angick bankverksamheten; dagsaktuella konton. Det var folk från Arsenal (”roskapankki”) som städade upp efteråt. Jag kommer ihåg att det var en som satt och räknade pengar, ingen tjuv. (”Kassafröken”.)

Ingen hade någon bild.

Vi får fortsätta att leta.

Stig Haglund.


Läs mer:
Sparbanken av Inger Luoma.
Björks tomtegubbe.
(Inf. 2013-12-09, rev. 2017-10-23 .)