MINNESORD
över Svea Elisabet Broman
 


Svea Elisabet Broman f. Ingerström [i Jakobstad 1/4 1921] avled den 20 oktober [2011] i en ålder av 90 år. Svea erhöll lärarkompetens vid Vasa seminarium med senare komplettering i Ekenäs. Hon verkade som lärare i Jeppo, Ytterjeppo, Markby [Normen] och den längsta tiden vid Skogsparkens skola i Nykarleby. De i Vasa utbildade lärarna fick en gedigen utbildning i nybörjarpedagogik. Detta visade Svea i sin undervisning med all tydlighet.

När hon efter uppnådd pensionsålder tog avsked från skolan gav årsberättelsen uttryck för detta: ”Tant Svea har handlett sina barn de första viktiga åren med humor, värme och fasthet. Varje elev har för henne varit en personlighet, som bör få utvecklas efter egna förutsättningar. Mycket hade hon även att dela med sig av till kolleger och föräldrar.”



Den kristna livssynen var för Svea vägledande i hemmet, det sociala engagemanget och i en glädjefylld gemenskap. De senaste åren blev dock tunga. Maken Verner och de två barnen med familjer står närmast sörjande.


P.T. [troligen Pehr Tonberg], Jakobstads Tidning 2011. Eva Sundstén berättade att Svea kom till Normen efter att Markby skola stängts 1970 och eleverna flyttades till Kovjoki skola. Dottern Kerstin Sunabacka informerade om födelseort.
Stig Haglund och Helena Haglund tillhandahöll.



*     *     *




Om nu inte oftare så åtminstone varje år vid påsktid går tankarna till Svea när jag tar fram det ca 20 cm höga påsktrollet gjort av hennes kasserade nylonstrumpa. En stomme av järntråd lindades med plastband, kroppen gjordes av bomull, skinnbitar blev hår, fötter och svanstipp, en mun av en röd tygbit och så fick den ögon med pupiller av läder. Tröjan är en ljusblå tygbit och så sydde jag en jacka med ärmar och allt av rött flanelltyg. Trollet har förlorat ena handen och pinnen med luffarknyte, men är ändå lika kärt.

Det var rätt livligt när vi skulle sy trollen, för först skulle strumporna dras över huvudet och användas som ”bovmaskering”. Tant Svea var den typen av lärare som för evigt är ”i ljust och tacksamt minne bevarad”.


Läs mer:
Klassfoto från tvåan.
(Inf. 2023-05-07, rev. 2023-05-09 .)