MAJLIS GRANLUND DÖD

 

Mångsidig
scenkonstnär

Skådespelerskan Majlis Granlund, Korsholm, Österbotten, Finland, har avlidit, i en ålder av 66 år. Hon var född i mars 1925 i Vasa. Hon var en framstående och mångsidig scenkonstnär, känd både i Finland och i Sverige från framträdanden på olika scener, i TV och på film. Åren 1947–56 var hon verksam vid Wasa teater i Vasa, därefter per roll vid bl a Lilla teatern i Helsingfors, vid Åbo svenska teater och vid scener i Sverige.


I mitten av 50-talet hann hon spela Boman i Swedenhielms på Wasa teater med Victor Sjöström som motspelare. Hennes kärva, människo- och jordnära spelstil kom till sin rätt i många starka urmoderroller, som hustru i bonde- och arbetarhem, som jordegumma. Hon var Mutter Courage, mor Åse, i Peer Gynt, modern i Lorcas Blodsbröllop, modern i Johan Bargums Hemma igen, modern i Walentin Chorells Gräset. Titelrollen i Werner Aspenströms ”Faster” blev kanske hennes mest berömda roll, den spelade hon på Stockholms stadsteater, på Riksteatern och på Wasa teater.

I en TV-pjäs om Edith Södergran gestaltade Majlis Granlund Ediths mor. Genom hushållerskan i filmen ”Avskedet” fängslade hon TV-publiken i Sverige. Ingmar Bergman fick syn på henne, vilket ledde till att hon fick rollen som ”ärkehusa” i filmen ”Fanny och Alexander”.

Hemma i Österbotten var Majlis Granlund verksam som regissör vid amatörteatrarna, i Gamla Vasa på 60-talet och 70-talet och senare bl a vid Juthbacka teater i Nykarleby och Torgare i Kronoby.


Svenska Dagbladet den 21 december 1991.

Läs mer:
Juthbacka Teater på Juthbacka av Lars Pensar.
(Inf. 2018-01-24, rev. 2018-01-24 .)