Soldatgossen Rune Henriksson

Jag var i går inne på ”vyerna” och kollade bl.a. på temat ”Soldatgossar”. På några foton fäste jag mig speciellt vid en av gossarna, nämligen Rune Henriksson, som jag är släkt med. Rune är min farmors brorsson och familjen bodde då i Figeholm, en tätort i Oskarshamns kommun i Kalmar län.

Under kriget på 1940-talet bodde min syster i två etapper hos familjen i Figeholm, där hon också gick i skolan. Och som ett slags mottjänst eller utbyte kom Rune till Nykarleby, där han fick bo hos min farmor och farfar och gå i Nykarleby samskola.

Eftersom min farfar och far var involverade i krigshändelserna vid den här tiden, antar jag att skolgossen Rune tyckte det var spännande att få var med i Nykarleby marinskyddskårs soldatgossar. – Nåväl, senare i livet avtjänade Rune sin värnplikt som pilot i Sverige och var t.o.m. beredd att ta anställning i Försvarsmakten, men det satte hans blivande fru stopp för.Soldatgossen Rune Henriksson.SAAB 21.
Förstoring.Rune på SAAB 21 nr 21256. Det var ett klokt beslut av frun att inte låta Rune bli pilot, för det var många haverier på den tiden.
Förstoring.


Folke Holmström tillhandahöll.


Läs mer:
Apropå militärflyghistoria; Kauhavakråkor över Nykarleby av Lars Pensar.
(Inf. 2023-10-05, rev. 2023-10-05 .)