†
Johan Vilhelm Nessler.
Dödskorset framför Johan Vilhelm Nesslers namn! — Han är död. Han, som i sin själ tycktes bära evig ungdom, mannen med den glada blicken, det skämtsamma lynnet och det goda hjärtat.
Johan Vilhelm Nessler var en synnerligen driftig och verksam man. Och särskilt för Nykarleby har hans arbete varit av största betydelse. Efter att vid Musikaliska akademin i Stockholm ha utbildat sig i sång blev han 1874 antagen till klockare i Nykarleby kyrka och några år senare till verkmästare i metallslöjd vid Nykarleby seminarium. Men jämte dessa befattningar har han tagit initiativ till och drivit en hel del affärsföretag. Sålunda har Nessler, för att nämna några, drivit tryckerirörelse, utgivit Österbottniska Posten och för några år sedan inrättade han ett elektricitetsverk, som försett Nykarleby med elektriskt ljus. Nessler har också varit medlem av stadsfullmäktige och under årens lopp jämväl varit om betrodd med en del andra uppdrag.
„Med kantor Nessler har sålunda en strävsam man bortgått. Man torde kunna säga, att han hade god blick vid grundandet av sina affärsföretag, men saknade förmåga att leda dem så, att de skulle blivit verkligt lönande. Vilket till icke ringa del berodde på hans alltför goda hjärta. Han trodde sina medmänniskor om gott och saknade helt och hållet den hänsynslöshet, som kännetecknar den moderna affärsmannen, vilken kuvar och förtrampar med kapitalets makt. Han fick ock i regeln dyrt plikta för sin godtrogenhet.
Ehuru mycket upptagen av sina affärer var kantor Nessler som tjänsteman plikttrogen och städse på sin post, och länge skall man visst sakna i kyrkan hans starka och vackra stämma,” säger Österb. Post.
Som lärare vid seminariet blev kantor Nessler omtyckt av sina elever. Han förstod ungdomen. Och under hans skämtsamma och godmodiga infall gick arbetet lätt.
Kantor Nessler, som just stod i beråd att lämna sina befattningar, hann ej fullfölja sin avsikt. Döden trädde emellan och gav den ro, som av ingen störes.
Vile han i frid efter väl fyllt värv!
Kantor Nessler sörjes närmast av maka, född Westerstråhle, son och sonhustru.
|