Kommissarie Wenelius

50 år.

[13 juli 1895 – 18 juni 1953]


50 år fyller i dag kommissarien vid polisinrättningen här Sigurd Wenelius. Han är född i Gamlakarleby och blev student från Svenska samskolan därstädes. Härförinnan var han dock anställd som telegrafist vid statsjärnvägarna. Han deltog i världskriget på östfronten med 27 jägarbataljonen. Under frihetskriget avancerade han till fänrik och kvarstod i militärtjänst till slutet av år 1919 under viken tid han erhöll löjtnants grad. 1920 övergick han i rättsvårdens tjänst och var först t. f. länsman i Karleby distrikt och sedermera länsman i Vörå distrikt.

Därifrån flyttade han år 1925 till Nykarleby och har sedan dess tjänstgjort som poliskommissarie här, samtidigt har han även skött befattningen som stadsfiskal och allmän åklagare. Sedan år 1925 har han varit anställd vid Nykarleby sparbank till en början som bokförare numera som dess kamrerare.

Kommissarie Wenelius var tidigare intresserad seglare och friluftsman, på sistone har dock hans hälsa tvungit honom att föra ett mera tillbakadraget liv. Hans rättrådighet och försynta väsen har gjort honom allmänt omtyckt som tjänsteman, och hans ordkarga, stillsamma humor skattas högt av vännerna.


Österbottniska Posten, 13.07.1945, nr 28, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


*

Lars Pensar:


Träffade Kurt Solvin igår och vi pratade om dittan och dattan som vanligt och bl.a. om Håkan Wenelius och hans båtar och kom in på på fadern. Då berättade han att denne var amatörmålare och använde pseudonymen Wrakström, i synnerhet för målningar han kanske inte var så nöjd med. Kanske även för att han var halvt invalidiserad, kände sig mer eller mindre som ett vrak kanhända. Därav pseudonymen Wrakström i stället för Sigurd Wenelius.


(Inf. ursprungligen 2013-12-11 här.)Målningar signerade Wrakström

Topeliipark
Hällgrund
Källebacken
Segelbåtar vid en klippig och karg strand
Strand
Laxön
Nätläggning
Topelii park. Förstoring.
Akvarell av Wrakström/Sigurd Wenelius.


Anne-Maria Willman tillhandahöll målningen tillhörig mor Mirjam.
(Inf. 2024-05-15.)


Läs mer:
Polisfoton.
Wenelius gård.
Wenelius villa.
Sonen Karls bidrag.
Nykarleby i konsten.

Wenelius på Wikipedia.
(Inf. 2024-05-15, rev. 2024-05-17 .)