DÖBELNS GRÄND
är en modern småstadsskildring med en underström av spänning i det täta händelseförloppet, och med en personskildring där varje nyans och replik är tagen på kornet.

I centrum står de unga männen Sander och Balder med sin kombinerade cykel- och spritsmugglarverkstad, Riitta, servitris på restaurang von Döbeln och Roger, hennes rikssvenska sambo som har svårt att finna sig tillrätta i de finländska förhållandena och som med katastrofala följder försöker knyta Riitta allt tätare till sig. Med finns också Christoffer Backman, en veterinär som är rädd för djur, hans son Anders, blivande diplomingenjör, samt den alkoholiserade Guss som supit upp ett hemman och nu åker omkring i taxi med följeslagarna Jim och Aaltonen. I skildringen av småstadens sociala spel och människornas sätt att tackla sina liv och problem saknas varken komiska eller tragiska inslag.Baksidestext till Döbelns gränd av Robert Åsbacka (2000).


Döbelns gränd sattes hösten 2002 upp på teater Viirus i Helsingfors och hösten 2005 på Scala i Nykarleby. Jag reste enkom till Helsingfors för att se föreställningen där, men hade så tur att jag var i Nykarleby i annat ärende när den gavs där.
Affisch till Juthbacka teaters uppsättning på lulturhuset Scala. Fotat vid f.d. Döbelns gränd.
Dramatisering: Annina Enckell
Regi: Mårten Mattbäck.
Premiär: 8 oktober 2005.
(Inf. 2009-01-20.)


Läs mer:
Recension av Michel Ekman.

Några utdrag:
- He kom opp som en pinn, he kom opp som en pinn!
- Utsikt från bron.
(Inf. 2004-04-03, rev. 2018-01-28 .)