I gröna björkens skugga. Med Topelius på Kuddnäs och i Nykarleby
av Ull-Britt Gustafsson-Pensar

 

 

I GRÖNA BJÖRKENS SKUGGA innehåller texter av Zachris Topelius, valda och kommenterade av Ull-Britt Gustafsson-Pensar. Texterna anknyter på olika sätt till hans hemstad Nykarleby och det älskade barndomshemmet Kuddnäs. Det är en spännande blandning av dikter och berättelser, resebrev och dagboksblad. Här finns både välkända texter och mindre kända, som den långa romantiska berättelsen Lindanserskan och historien om Beckbrännaren som alltid kom överst. I avsnittet ”Min sommarkrona, mitt liv, min glädje!” får också Majniemi på Alörn sin plats.

Södra gaveln med vindskammarfönstren. Foto Gustav Sandström 1997.
Södra gaveln med vindskammarfönstren. Foto Gustav Sandström 1997.

Ull-Britt Gustafsson-Pensar har med varsam hand bearbetat prosatexterna och gjort dem tillgängligare för dagens läsare, utan att röra vid den berättarton som är så typisk för Topelius. ”Det här är ingen vetenskaplig utgåva, utan boken är tänkt för sådana som inte har läst särskilt mycket av Topelius och som kanske nu, när det har gått 180 år sedan han föddes och jämnt 100 sedan han dog, skulle vilja ha ett hum om vem det är som firas”.

 

Jag har ett litet hem, som jag älskar mer än något annat ställe på jorden. Min faders gård kan jag aldrig glömma. Där känner jag mig hemma, där trivs jag bäst. Skulle jag inte känna vägen och grinden? Skulle jag inte minnas gården och stugan? Allt är mig där så välbekant. På denna trappa har jag så ofta gått. Denna dörr har jag så ofta öppnat. Jag har sett ut genom fönstret. Jag har värmt mig vid spisen. Jag har ätit vid bordet. Jag har sovit i sängen. Jag känner varje bänk, varje sten och varje gångstig. Jag skulle inte kunna gå vilse där, inte ens i mörka natten.

ur BOKEN OM VÅRT LANDUll-Britt Gustafsson-Pensar (1997) I gröna björkens skugga. Med Topelius på Kuddnäs och i Nykarleby.

(Inf. 2010-01-18, rev. 2010-01-18 .)