Ab Scandi Yachts Oy
Ab Scandi Yacht Oy

Fabriksgatan 11Några milstolparVästra gaveln på Scandi Yachts hall sommaren 2016. Montage. Förstoring.Form som ser ut att ha några år på nacken sommaren 2016.

   
   

Artiklar

 

(De flesta länkarna går till sidan om Nykarleby
Båtvarv och dess efterföljare.)

 
VM-halvtonnare av Ron Holland byggs i Nykarleby 1979
I uttjänta husruckel har båtvarv ofta vuxit fram 1980
Reklam 1983
Båtfolk på besök i Finland 1984
Scandi Yacht med i nytt Nykra-bolag 1987
Nykra blev Sunwind
Scandi Yacht och Sunwind provseglar vingkölen hydrokeel
Lediga platser 1988
Goda tider i vinter för nejdens båtindustri 1989

*     *     *

VM-halvtonnare
av Ron Holland
byggs i Nykarleby

DET händer saker på den österbottniska båtbyggarfronten. Dagens nyhet är att en VM-halvtonnare, ritad av Nautors konstruktör Ron Holland, skall byggas på ett nytt båtvarv i Nykarleby. Första båten byggs för finländsk beställare och skall seglas av finländsk besättning i Half ton cup i Sverige nästa sommar, ett evenemang som tilldrar sig stort intresse också långt utanför Nordens gränser. Eventuellt kommer en systerbåt att byggas för en svensk beställare.


DET NYA Nykarleby-varvet är så färskt att det ännu inte ens har ett namn. En anhållan har lämnats in om att staden är behjälplig när det gäller att skaffa utrymmen.

Huvudintressenter i företaget är Nils Luoma Nykarleby med lång erfarenhet av båtbygge och segling och Bengt Wiklund Munsala, lika erfaren inom snickeribranschen och också gammal seglare och båtentusiast.

De båda ämnar starta i liten skala och i huvudsak ro halvtonnarprojektet i hamn med egna händer. Något storvarv ingår heller inte i planerna på längre sikt, säger de, tio-femton anställda på sin höjd inom de närmaste fem åren. Kvalitet skall varvet satsa på och en flexibel produktion som kan ta tillvara intressanta uppdrag på one off-sidan, där det i dag finns behov av fler byggare.

En större one off-båt är också under konstruktion för det nya varvet. Också det konstruktörsnamnet är världsbekant i branschen — danska Elvström och Kjaerulff. Om alla planer går i lås kommer båten att segla redan nästa höst.


Jakobstads Tidning den 15 november 1979..
(Inf. 2021-02-11.)Läs mer:
Företagen på Kampen.
Företagets vebbplats.
(Inf. 2021-01-01, rev. 2021-02-11 .)