Nykarleby-café firar trettio år
I dag finns det för många barer



Caféet det är mitt hem och det skall jag driva, men matserveringens framtid beror på om eleverna möter upp i vinter. Säger Gunhild Hansén som den 12 december kan fira trettioårsjubileum som cafévärdinna.


HANSÉNS CAFÉ i Nykarleby fyller trettio år i höst och är näst Brostugan stadens äldsta näringsställe. Och under alla de trettio åren har Gunhild Hansén förestått caféet, som i mitten på 1950-talet utbyggdes att också omfatta matservering. Fröken Hansén har varit caféets allt i allo, och är det fortfarande, även om hon i dag kan basa över fem anställda. Men matserveringens öde ligger i vågskålen — det finns i dag för många näringsställen i staden, där den nybyggda baren vid TB-stationen alltjämt väntar på hyresgäst.


— Jag får se vid årsskiftet hur det blir med matserveringen, berättar fröken Hansén. Matkunderna har minskat under de senaste åren bl.a. till följd av nedläggningen av Joupers och dessutom har samskolans elever som i huvudsak ätit vid Hanséns,  mer och mer övergått till smörgåsar — eller valt att äta på andra näringsställen. Kommer eleverna i sådan omfattning att det lönar sig att fortsätta, så gör jag det, annars inte.

Fröken Hansén trivs som cafévärdinna och hon betecknar — med rätta — caféet som sitt hem. Därför har hon inga planer på att ge upp cafésidan.

— Naturligtvis borde rörelsen ligga i centrum, säger hon, och helst då i ett plan, vilket skulle betyda att man klarade sig med mindre personal. Nu ligger vi en bit från centrum och det betyder att vi i stor utsträckning arbetar endast med stamkunder, vilket givetvis är en styrka, men det vore inte så tokigt att få del av turistströmmen som drar genom staden.

Hanséns café har alltid varit de ungas mötesplats, och fröken Hansén minns att de unga alltid ville ha tips om var man ordnade tjuvdanser — något som man på caféet naturligtvis hade reda på. Men i dag finns det ju tidningar för den detaljen, säger hon.

— Förr kom de unga i stora klungor, i dag rör de sig helst i mindre grupper, säger hon.  Det är väl bilen som spelar in. Men trots bilen så behövs caféet, och fröken Hansén räknar sina trogna kunder från landskommunen och Munsala. Alltså när det gäller de unga.


Ensam på täppan

— Vi formligen tvingades att öppna matservering, minns fröken Hansén. Hotellet hade lagts ned och det fanns inte något näringsställe i staden. Men matserveringen innebär massor av bekymmer — så dyrt som allting blir — och skulle jag veta det jag vet i dag hade jag väl aldrig börjat med matservering. Nu har vi i regel tre, fyra olika varmrätter samt ett par efterrätter.

Hanséns serverar maten i två rum i övre våningen, medan caféet med television och spelautomater [jukebox och tjugopennispajazzo] finns i bottenvåningen. Med andra ord — den moderna tidens kännetecken i en gammal cafémiljö.


Tionde näringsstället
väntar på kunder

Det finns i dag nio näringsställen i Nykarleby och av dem serverar förutom Hanséns också hotellet, glassbaren och grillen mat. De nio är:

Holger Sund, som driver stationen, omtalar att baren rymmer 25—30 personer, är modernt inredd och har en förstklassig köksutrustning. Han räknar med att det skall löna sig att driva den, då den ligger centralt [60 meter närmare centrum än Hanséns, …]

Men som sagt — nio, tio näringsställen är trots allt i mesta laget för en stad på 1 500 personer, också om den kan räkna med ett kundtillskott från landsbygden.


S-man, Jakobstads Tidning den 29 augusti 1968. Adéle Broman berättade att tre av de anställda var Siri Söder, Ellen Linqvist och Ingegerd Blom. Torkel Rajander och Maj-Lis Övergård satt alltid i köket.
Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Hanséns café.
Liten caféhistoria från Nykarleby av Lars Pensar.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-11-02, rev. 2023-10-29 .)