Pepparkakshuset
Svenska Konstskolan i Nykarleby
Nykarleby Spåntak
Nykarleby Bilservice
Gjuteri/Valimo R Ström

Kvarnvägen 2



Några milstolpar

  • 1962 byggdes huset av Gjuteri/Valimo R Ström, Rudolf Ström.
  • 1982 såldes företaget till Kanniston Metallivalimo Ky.
  • 1985, ca, köpte Nykarleby Bilservice, Bengt Blomqvist och Bengt Kronqvist. Man började i f.d. Gulfs verkstad i slutet på 1970-talet. Efter försäljningen var man husvilla men flyttade småningom till f.d. Bjarne Fors Bilverkstad. Företaget nedlagt i februari 2011.
  • 1997 köpte Nykarleby Spåntak, Karl-Erik och Tom Nylund. Bröderna började med kyrkorenoveringar 1988. Spåntaksarbeten påbörjades 1992. Firman grundades några år senare. Webbplats.
  • 1998 renoverades bygnaden utvändigt och försågs med spåntak och utsirade fönsterfoder.
  • 2000, ca, byggdes skyddstaket som virkesförråd.
  • 2003 köpte Tom och Harriet Nylund f.d. Gyllenbergs, de så kallade Jutashallarna.
  • Nykarleby spåntak flyttade 2004/5 till ovanstående.
  • 2004/5 Svenska Konstskolan i Nykarleby ägdes från början av Nykarleby stad, så också konstskolan för barn och unga ”Konstis”. Innehållsmässigt och pedagogik sköttes från SKIN och Skolkansliet. Om jag minns rätt så tog vi över Pepparkakshuset genast efter att Nylunds Nkby spåntak flyttade ut till Juthas hus fabrik i Forsby. När det var kommer jag inte ihåg. Däremot flyttade YA visuell framställning och media ut när allt flyttade till Jakobstad 2013. Leif Strengell.
  • 2007 är hittills första belägget för namnet Pepparkakshuset, som det fick efter att Nykarleby Spåntak renoverat det 1998. Omnämnt på sidan 48 i Stadsnamn i Nykarleby av Maria Vidberg. Personen intervjuades troligen senast 2006. Vem hittade på namnet?
  • 2013 Ungdomslokalen Pepparkakshuset.
    .



Pepparkakshuset i juli 2007. Förstoring.



I juli 2010 höll Yrkesakademien YA fortfarande till i huset.



En palett med pensel och en färgstråle som landar på andra sidan dörren. Juli 2010.



F.d. gjuteriet och uthuset som användes som lager av Nykarleby spåntak. sommaren 2016. Förstoring.



F.d. gjuteriet, uthuset och skyddstaket sommaren 2016. Förstoring.



Uthuset sommaren 2016. Förstoring.



Skyddstaket används av staden. Sommaren 2016. Dollar-Hannas hus förvarades där innan det såldes. Förstoring.



Pepparkakshuset från Kovjokivägen. Julkort av Ellen Portin 2020.

   
   

Artiklar

 
Annons Bilservice 1994
Annons Bilservice 1995

Nytt verkstadsinbrott på Kvarnvägen i Nykarleby

1997
Tjärade kyrktak under eget tak 1998
Pepparkakshuset är tonåringarnas eget ställe 2014

*     *     *

Nykarleby
Bilservice

TEL. 7220 730
  • Service på Ford traktorer
  • Fullständig Bil- och
    Traktorverkstad
  • Quakerstate-, Mobil- och
    Ford-oljor förmånligt
  • Besiktningsservice
  • SPRIDARTESTNING
  • ACKU förmånligt
  • Avgastestning
Kvarnvägen 2
NYKARLEBY


Jakobstads Tidning den 17 mars 1994.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

– Fullständig Bilverkstad –
– Reparation av alla märken –

Nykarleby Bilservice

Kvarnvägen 2 Nykarleby
Tel. 7220 730 el. 950 553 4666


Jakobstads Tidning den 16 mars 1995.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

Nytt verkstadsinbrott på Kvarnvägen i Nykarleby

Det kom inte oväntat, kommenterar Bengt Kronqvist på Nykarleby Bilservice, som natten mot tisdag utsattes för ett inbrott, då en stor del av biltillbehören stals.


Bland annat ackumulatorer, fläktremmar, tändstift, lampor och traktorhandböcker plockade inbrottstjuvarna med sig. Dessutom stals praktiskt taget alla handverktyg och testapparater. Kassaskåpet bröts också upp och förstördes, trots att det inte fanns mer än ett par hundra mark i det.

– Det handlar om tiotusentals mark, uppskattar Bengt Kronqvist värdet av de stulna varorna och verktygen.



Hyllorna och krokarna gapar tomma i Bengt Kronqvists verkstad, där också alla verktyg och alla testinstrument stals i samband med ett inbrott natten mot tisdag.


I verkstaden fanns en bankbil inne för reparation. Också i den hade tjuvarna farit fram och ställt till oreda, trots att inget av värde fanns i bankbilen. Bokbussen, som stod parkerad på gårdsplanen hade likaså genomsökts.

Inbrottet har enligt Bengt Kronqvist inträffat mellan halv tolv på natten och halv sex på morgonen. Bara för några dagar sedan utsattes också en annan verkstad vid Kvarnvägen för ett inbrott och Bengt Kronqvist har länge bävat för att också hans verkstad skulle drabbas. Bo-Erik Fors, från kriminalpolisen, räknar att över tio liknande inbrott, med kassaskåpsstölder inträffat på mindre än ett år i nejden.

Däremot ser både kassaskåpsinbrotten i Ostrocenter och i Essemöbel att redas ut. De inbrottstjuvarna har senare tagits på bar gärning, berättar Stig Söderbacka, som bedömer att de inbrotten inom kort kommer att vara utredda.

Några spår efter inbrottstjuvarna i Nykarleby Bilservice och Tomas Bilmåleri har polisen däremot inte ännu. Polisen är därför intresserad av iakttagelser, som gjorts i Nykarleby.

Några avgörande tips har heller inte kommit ifråga om de fyra anmälningar som gjorts från Kantlax, Munsala, där två utombordsmotorer stulits och ytterligare en båt varit utsatt för skadegörelse, som i fråga om kostnader långt överstiger värdet av de varor som stals ur båten.

En bil som stod parkerad i hamnen, blev också utsatt för inbrott.


Britt Sund, Jakobstads Tidning den 8 oktober 1997.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

Tjärade kyrktak under eget tak

Nykarleby Spåntak som specialiserat sig på kyrktak gjorda av äkta spånor har flyttat tillverkningen till Kvarnvägen nära Nykarleby centrum.


– Det är dags för oss att få en fast egen verksamhetspunkt för vårt snickeri, säger Tom och Karl-Erik Nylund, som den senaste tiden hyrt en hall i Forsby.

De har köpt hela verkstaden av Nykarleby Bilservice, som samtidigt blir husvill och som med ljus och lykta söker en ny hall.

– Den här byggnaden passar oss perfekt säger Tom och Karl-Erik Nylund som är ägare till företaget Nykarleby Spåntak. Hallen är lagom stor och des speciella utseende tilltalar oss.

Mot vårkanten kommer byggnaden att förses med äkta tjärade takspånor.



Exteriören till verkstaden passade perfekt för vår verksamhet, tycker Tom och Karl-Erik Nylund.

 

Spåntak flyttade in i bilverkstad

Nykarleby Spåntak har köpt hallen vid Kvarnvägen av Nykarleby Bilservice och redan i morgon startar Tom och Karl-Erik Nylund tillverkning av takspånor i den nya verkstaden.


– Det är bra att ha en egen fast verksamhetspunkt, säger Tom Nylund. Och den här halen passade oss perfekt, den är lagom stor, läget nära centrum är också bra.

Dessutom har verkstaden ett speciellt utseende som tilltalar bröderna Nylund och de tycker att huset passar precis för sitt nya ändamål. Inomhus har de redan renoverat och mot vårkanten kommer även exteriören att få en ansiktslyftning.

Tom och Karl-Erik Nylund har tillverkat takspånor för kyrktak i ca 5 års tid. Den senaste tiden har de hyrt in sig i en hall i Forsby. Men nu har verksamheten vuxit så pass att de anser sig redo för att jobba under eget tak.

På tal om eget tak så kommer de att förse verkstaden vid Kvarnvägen med äkta takspånor.

– Detta kan ses som en del i marknadsföringen och så är ju ett tjärat spåntak det vackraste som finns, menar Karl-Erik Nylund.

Varken Tom eller Karl-Erik tror att någon kommer in och tar med sig ett kyrktak som impulsköp. Däremot hoppas de att någon skall se det vackra taket på verkstaden och komma underfund med att det kanske passar på sommarstugan .

De anser att marknadsföring är mycket viktigt för att de skall kunna hävda sig i konkurrensen. Därför har Harriet Nylund som har hand om reklamen sänt ut en folder till ett stort antal församlingar i Norden.

– Vår styrka är att vi använder äkta daltjära och finländskt virke, säger Nylundarna. På onsdag är det meningen att allt skall vara klappat och klart för att börja tillverkningen av takspånor. Närmast på programmet är nya spånor för klockstapeln i Purmo. Förhandlingar med en församling i Heinola pågår också som bäst.

En rejäl tjärtunna står i et hörn av verkstaden. Men Tom och Karl-Erik räknar med att den ska användas utomhus eftersom ångorna från den heta tjäran inte passar inomhus.

– Trots att det är fråga om äkta daltjära vet vi inte vilka skadliga ämnen som kan frigöras, säger Tom och Karl-Erik, som doppade bortåt 100 000 takspånor för hand i den heta tjäran under fjolåret.

Om takspån tillverkas av prima virke håller de åtminstone i 200 år. Asp är det träslag som används mest just nu till tak för kyrkor och klockstaplar. Alla kyrkor har olika spånor på sina tak och därför är det så gott som omöjligt att hålla något lager. Alla tak specialtillverkas.

– Därför klarar vi oss med de 180 kvadratmeter verkstadsyta vi får genom den nya hallen, säger Tom.



Nu står Tom och Karl-Erik Nylund redo att börja tillverka kyrktak i verkstaden vid Kvarnvägen. Närmast på programmet är nya spånor för taket till klockstapeln vid Purmo kyrka.


Just nu är det lågsäsong för bröderna Nylund och då klarar de sig på tu man hand. Men sommartid när det blir fart med att lägga tak på olika kyrkor räknar de med att kunna ha ett 15-tal anställda. Samtidigt som Nykarleby Spåntak flyttar in blir Nykarleby Bilservice husvill. Men bilverkstadens innehavare Bengt Kronqvist hoppas hitta en lämplig hall för sin verkstad i Nykarleby så fort som möjligt.


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning den 6 januari 1998.
(Inf. 2021-01-10.)


*     *     *

Pepparkakshuset är
tonåringarnas eget ställe



Katarina Östman, Johanna Nordman och Emil Wingren håller ställningarna på Pepparkakshuset, en drogfri ungdomsgård dit ungdomar som går i sjuan och äldre är välkomna tre kvällar i veckan. Förstoring.


Till Pepparkakshuset p
å Kvarnvägen i Nykarleby är ungdomar som går i sjuan och äldre välkomna. Pepparkakshuset är öppet onsdag-, torsdag- och lördagkvällar.


Här i de tuffa och ruffiga lokalerna med industrikänsla där Konstskolan tidigare verkade sluter tonåringarna upp för att lyssna på musik, se film och umgås.

Pepparkakshuset fungerar i Nykarleby Kultur & fritids regi och ledare är Katarina Östman, Johanna Nordman och Emil Wingren.
 
-  Det fanns inget liknande ställe i Nykarleby förrän Pepparkakshuset öppnade. Vi satsar på en lågbudgetvariant för att ungdomarna ska känna sig hemma, säger Katarina.
 
- Ja, tonåringarna vill ändå mest lyssna på Youtube och poppa popcorn. De är inte så intresserade av en massa ledda aktiviteter, säger Emil.


Ungdomarna tar
själva initiativet till filmkvällar och biljardturneringar. Kaffepannan står jämt varm och kaffet och pepparkakorna är gratis som sig bör i ett pepparkakshus. Här säljs chips, lemonad och godis. Basvaror finns i köket och ibland vill ungdomarna baka. Några gånger om året är det disco och då är det fullt hus. Halloweenfesten i höstas var också omtyckt.


Den h
är kvällen hänger ett stort pojkgäng i ungdomsgården och spelar musik, Youtubar och dricker kaffe. De säger att de trivs i Pepparkakshuset och ledarna är schysta. Det allra roligaste var när de cyklade inomhus. Sådant kan man göra när stället har tegelväggar och slitet betonggolv. Så det är bara skönt att det inte är för piffigt utan mera coolt och mysigt.
 
- Vi har funnits här i snart ett år och allt flera ungdomar hittar hit, säger Johanna Nordman.
 
- Vi har stammisar som kommer hit varje kväll men allra mest folk samlas här på lördagarna.

Då dyker också traktorerna upp. Och ungdomarna kommer bra överens fast alla inte tillhör samma kompisgäng. Alla har hittat sin plats, säger hon.


l Pepparkakshuset
har det också hållits kortare Arbiskurser. En grupp som spelar Warhammer, ett figurspel som utspelar sig i en fantasyvärld samlas varje vecka. Emil Wingren drar International club, en klubb för internationellt intresserade ungdomar. Varje torsdag träffas gruppen och i sommar reser nio ungdomar med Emil Wingren som ledare på en resa till Slovenien. Ungdomar från Rumänien, Litauen och Malta kommer i sin tur på besök till Nykarleby.

Ledarna säger att de inte är några lärare, de uppfostrar inte heller ungdomarna men lär ut lagom med vett och etikett, sunt bondförnuft helt enkelt.

Tonåringarna har hittat ett förtroende för ledarna och kan sitta och småprata med dem. Men samvaron är kravlös, man får bara vara.
 
- Det kan vara skönt för ungdomarna att ha neutrala vuxna att prata med, vi är varken lärare eller föräldrar. Och det känns bra att Pepparkakshuset är uppskattat och flera ungdomar ryms här. Genom olika kurser och klubbar hittar allt flera oss, säger Johanna Nordman.


Mikaela Löv-Aldén, Nykarleby Posten nr 1 den den 6 februari 2014.
(Inf. 2021-01-10.)

*     *     *


Pepparkakshusskylten sommaren 2016.



Pepparkakshusets öppettider sommaren 2016.


(Inf. 2021-01-10.)



Margite Enlund tillhandahöll artiklar ur Jakobstads Tidning.
Tom, Karl och Elin Nylund bidrog med fakta.


Läs mer:
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2021-01-10, rev. 2023-10-26 .)