Nykarleby Transportcentral Ab

Kvarnvägen 16
Östra Esplanadgatan 23
Sollefteågatan 13Några milstolpar

 • 1953 gundades det äldsta företaget som ingår i transportföretaget.
 • 1976 byggdes hallen av Luontaistukku.
 • 198? flyttade man till TB.
 • 198? flyttade man till Östra Esplanadgatan 23.
 • 1987 köptes hallen av Luontaistukku.
 • 1992 hyrde Scandi Net lokal.
 • 1994 registrerades OY Spirit Don Juan AB med verksamheten övrig partihandel med andra livsmedel. Kanske det företaget hyrde.
 • 1995 flyttade Scandi Net till egen hall.
 • 1998 hyrde Tremar lokal.
 • 2000 registrerades företagen NTA Trans AB och NTB Trans AB med verksamhet personaluthyrning.
 • 2006 registrerades företaget NT Logistics AB med verksamhet företagsorganisationsonsult.
 • 2007 registrerades företaget NT Drivers AB med verksamhet personaluthyrning.
 • 2012 hyrde Pre-Print lokal efter branden i f.d. Pälsningscentralen.
 • 2013 flyttade Tremar till till Jakobstadsvägen 26, f.d. Abeko.
 • 2016 årets företagare.F.d. Luontaistukkus hall från 1976 rejält om- och tillbyggd. Till en början var väggarna gröna och takfoten gul. Pre-Print, vars skylt syns till vänster om entrén, hyrde efter branden 2012. Fasad mot Kvarnvägen och norr, juli 2016. Dieselpumpen finns utanför högerkant. Förstoring.Alltid när jag väntar på att köra in på Finlandsfärjan spanar jag efter NTC. Åbo 2018.Åbo 2017. Förstoring.Åbo 2016.

   
   

Artiklar

 
Nykarleby Transportcentral köper Lt-hallen 1987

 

 

Nykarleby Transport-
central köper Lt-hallen

Nykarleby Transportcentral (NTC) har köpt hallen där Luontaistukku verkat. Köpet undertecknades på tisdagen. Transportcentralen kommer att använda hallen till terminal och omlastningsstation.


— Hallen är en aning för stor för vårt behov, säger Sture Bergqvist. En del av hallen skall därför hyras ut för långtidslagring.

Hallen är ca 1.100 kvm stor. Av detta är ca 1.000 kvm lagerutrymme. Sedan Luontaistukku lade ner sin verksamhet i Nykarleby har hallen stått tom.

— Vi har hittills inte haft något ställe att lasta om bilarna på, säger Albert Westlin. Bilarna har lastats om på gator och vid garage. Men det har inneburit extra besvär och passande av tider. Nu kan omlastningen och mottagningen av försändelser ske på ett ställe. Dessutom får vi bort bilarna från gatorna.

— Vi övervägde ett tag att bygga en terminal, säger Westlin. Men vi stannande för att köpa hallen. Den är inte byggd för våra behov. Därför krävs en del omändringsarbeten såsom t.ex. en bredare lastbrygga och större dörrar.

Bergqvist vill hemlighålla köpesumman. Han säger i varje fall att den var under en miljon. Köpet betyder nu att NTC fortast möjligt flyttar hela sin verksamhet till hallen.

Något tullager planerar vi inte, säger Bergqvist. Ett sådant finns redan i Nykarleby.

[Var undrade jag. Johan Willman: Det måste ha varit Kaukokiito som stod för det, där de höll till vid f.d. järnvägsstationen.]

— Hallen är efter omständigheterna i bra skick. Värmen har varit på hela tiden trots att det stått tomt.

Luontaistukku som hör till Hartwall-koncernen lade ner sin verksamhet i Nykarleby för ett antal år sedan. Luontaistukkus hall i Nykarleby ägdes formellt av Nucleus Oy.

Nykarleby Transportcentral sysslar med internationella transporter. I praktiken betyder det att man kör inom Norden. Mellan 10 och 17 bilar sköter trafiken.Luontaisuikku-hallen blir terminal för Nykarleby Transportcentral. Albert Westlin och Sture Bergqvist undertecknade köpet på tisdagen.


Johan Sandberg, Jakobstads Tidning den 19 maj 1987.
(Inf. 2020-11-12.)Margite Enlund tillhandahöll.


Läs mer:
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.

Företagets webbplats.
(Inf. 2020-11-12, rev. 2021-12-30 .)


*     *     *

 


Jakobstads Tidning den
(Inf. 2020-11-0.)