Livets gång

 
Ett av Liljeströms favoritvykort. Kyrkogatan från klockstapeln mot norr. Sundströms gård till vänster och rådman Bergers gård till höger från 1860-talet.   Klappbryggan var en kär lekplats. I fonden folkhögskolans internat byggt uner krigstiden.

Bilder från tidernas
Nykarleby på nätet


I Drottningholm på Lovön en bit väster om Stockholm sitter Fredrik Liljeström och skapar den mest omfattande dokumentation som gjorts om Nykarleby stad. Via sin webbplats tar han läsarna med på en fantastisk historisk resa genom tidernas Nykarleby.

Webbplatsen kom till genom hans kärlek till sin hemstad Nykarleby. Det är med avstamp i en stor vykortssamling har han skapat en mycket omfattande hemsida som är fullspäckad med bland annat historiker, kartor, stadsplaner, hemmanslängder, släktutredningar, bilder, poesi och prosa, tidningsartiklar, tändsticksetiketter och bibliografi. Nästan allt handlar om Nykarleby och den gamla landskommunen, ofta med små personliga kommentarer av Liljeström själv.
     Den som tittar på ett visst vykort eller annat inlägg kan klicka vidare på namn, platser, ord och årtal och hitta ytterligare information om bilden och länkar till personer som har med platsen att göra. Ett understruket ord är nästan alltid en länk, som leder besökaren vidare.

Fredrik Liljeström, som växte upp i Nykarleby, berättar att han ända sedan barnsben varit intresserad av sin hemstads historia och det är speciellt gamla vykort som han brinner för.
     – Jag minns att jag i slutet av sjuttiotalet fick upp ögonen för vykort då jag cyklade omkring i Nykarleby till alla ställen som kunde tänkas ha vykort, berättar Fredrik Liljeström.
     – När jag senare till min stora förtjusning hittade en bunt gamla Nykarlebykort i en frimärksaffär i Vasa var jag såld. Från den dagen har vykort varit en kär hobby, tillägger han.
     I dag består samlingen av 660 vykort med Nykarlebymotiv, det äldsta från slutet av 1800-talet. Cirka 300 kort är från tiden 1895–1955, resten är av nyare datum.
     Korten har han köpt på vykortsmässor, antikvariat och loppmarknader. Men han säger att det numera är svårt att hitta kort som inte redan finns i samlingen, som antagligen är världens största med Nykarlebymotiv.
     Småningom ville han visa upp vykortssamlingen för en bredare publik och det var då han öppnade webbplatsen www.nykarlebyvyer.nu. Han är mera förtjust i de riktigt gamla hederliga vykorten än moderna varianter som inte sällan saknar koppling till staden.

Från början var det tänkt att hemsidan bara skulle innehålla vykort. Men småningom kompletterades sidan med poesi och prosa från skaldernas stad och gamla tidningsurklipp ur Österbottniska Posten.
     – Lars Pensar kom tidigt med och började leverera texter och bilder, säger Liljeström.
     Hemsidan blev småningom allt mera interaktiv eftersom han låter andra sända in historiskt material.
     – Just nu har jag cirka 130 personer som bidragit med texter och bilder och på min tacklista finns 510 namn som på olika sätt varit med. Mina efterlysningar och frågor till besökarna fungerar också bra. Det här verkar bara rusa iväg, men än så länge har Nykarlebyvyerna inte växt mig ur händerna, säger han.
      Stig Haglund i Nykarleby har hjälpt till att skanna in nästan hela Nykarleby stads historia som nu kan läsas på Liljeströms webbplats liksom en uppsjö av andra böcker varav många är slutsålda för länge sedan och mycket svåra att hitta. Folke Holmström är också generös med sina bidrag.

     Ett sjuttiotal böcker finns med som följetonger, som man efter hand kan läsa ett kapitel åt gången i den takt de dyker upp på Nykarlebyvyer. Just nu håller han på att införa stycken ut boken ”Gutta Kalles två bröder. Grispojkan från Nykaabi 1921–1937”. En annan sak som införs som bäst är Nykarleby skyddskårs telefondagbok från 1918.
     – Men det börjar bli brist på böcker av Nykarlebyförfattare eller böcker som handlar om Nykarleby, säger Fredrik Liljeström.
     Om Fredrik Liljeström skulle samla allt material i en bok av A4:ans storlek skulle den bil 90 centimeter tjock. Men luntan ligger ingalunda undangömd på någon kallvind och samlar damm. Den lever och växer hela tiden i och med att den uppdateras två gånger i veckan.
     Under resans gång har han hittat 62 olika varianter av stadsnamnet Nykarleby. Neo Carolina, Neo Carlburg, Petit Carleby, Nyecarleby är bara några exempel. Några av de intressanta namnen härstammar från 1600- och 1700-talet och ur Topelius dagböcker.
     Men det är ingalunda bara gammalt material som man hittar på hemsidan.
     – Jag försöker också få med aktuella händelser eftersom det som är nytt i dag också blir historia så småningom, säger Liljeström.


Här arbetar Fredrik Liljeström med att införa boken ”Gutta-Kalles två bröder. Grispojkan från Nykaabi 1921–1937 av Bror Johansson. Den ingår som följetong på Nykarlebyvyer.

Foto: Karin Wahlberg Liljeström

Sedan början av 1990-talet bor Fredrik i Drottningholm på Lovön väster om Stockholm med fru Karin och dottern Ingrid. Till vardags jobbar han på ett arkitektkontor. Åtminstone en gång varje sommar besöker han Nykarleby. Men så mycket semester hinner han inte med eftersom det blir mycket fotograferande och spring i sökandet efter nytt historiskt material. Någon lön för mödan får han inte.
     – Det är ju antalet besökare som är min lön för jobbet säger han. Han har haft besökare från åtminstone ett 30-tal länder, mest från Finland och Sverige. Det är ofta emigranter som vill läsa gammalt och nytt om sin hemstad. Släktforskare utomlands utnyttjar också materialet på webbplatsen.
     – Trots att jag inte bott stadigvarande i Nykarleby sedan 1984, har min barndoms och min ungdoms stad och dess historia ändå en speciell plats i mitt hjärta, säger Fredrik Liljeström
      Det är tack vare bidrag från Svenska kulturfonden, Svenska Österbottens kulturfond och Svensk-Österbottniska samfundet som han har möjlighet att upprätthålla hemsidan www.nykarlebyvyer.nu


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning, den 2 och Vasabladet den 5 mars 2008.


Läs mer:
Publicerat.
Fler artiklar ur Jakobstads Tidning.
(Inf. 2008-03-05, rev. 2015-03-31.)