Skropel-Jobb och Präti-Maj (eller Pretty Maj)

I början av år nittonhundra levde i trakten en beryktad vandringsman vid namn Skråpel-Jobb. En stor och stark karl som drog kring i, bygden med en liten handelskärra och sålde sina varor i stugorna. Alltid fanns där en brännvinskagge överst på lasset till värme och tröst när tillvaron kändes kall och kärv. Affärerna gick bra, men kaggen blev hans fall. Sent en kväll kom Jobb fram till en bondgård där han begärde och fick natthärbärge. Kölden hade varit bitande hela dagen så Jobb hade sett sig tvungen att ofta, ofta värma sig med en klunk ur kaggen. Så när han full och frusen kröp upp på spishällen för att sova märkte han inte att glöden från elden brände hans händer. När morgonen grydde var fingrarna stekta och amputation det enda som fanns att göra.

Nu var tillvaron om möjligt ännu mörkare än förut. Trots sin belägenhet fortsatte han med den enda sortens liv han kände till. Han träffade en gelike i Präti-Maj, en ung kvinna som drev handel, vävde strumpeband, gällde bässar [kastrerade baggar] m.m. De två slog ihop sina påsar; Maj fick lägga sina varor på Jobbs kärra mot att hon hjälpte honom med det dagliga oundvikliga. Så blev det. Paret drog land och bygd kring med sin kärra och alltid tronade kaggen överst. På grund av brännvinsbegäret gick affärerna allt sämre. Till sist fanns ingen annan utväg för Jobb och Maj än att söka sig till Topelius Åldringshem (Fatigåln). Där blev den stora frågan huruvida paret var äkta makar eller ej, för ogifta kunde de inte upptas i läslaget. Efter diverse parlamenterande vigdes de tu till kyrkligt äktenskap och allt kunde ha blivit frid och fröjd, om inte Jobbs kärlek till kaggen varit så stark. Ofta såg man dem vandra mellan Fatigåln och Herlers liköraffär. Och på lördagar måste Maj gå före och locka Jobb med en sup för att alls förmå honom att styra stegen Hemåt igen mot Kuddnäs.

Efter några år dog Jobb. Maj levde kvar på Fatigåln och sägnen berättar att hon under sina sista år var mycket hjälpsam mot de gamla gubbarna på Topeliushemmet.


Juthbacka Teater r.f. (2001) Nykarleby En vandring i tiden.


Läs mer:
Skropel-Jobb och Pretty Maj av J. R. Backlund, vilket detta är en sammanfattning av.