Det händer i stan på lördag

Inkommande lördag kommer alla som besöker Nykarleby att märka att det händer något alldeles extra i stan. Man kan knappast undgå att märka att det råder en viss festyra på gator och torg. Anledningen till detta är naturligtvis stadens 370 års jubileum.

Uppsatta banderoller kommer också att berätta om stadens 370-årsjubileum. Därför kommer knappast någon bil att passera broarna utan att stanna upp.

Köpmannaföreningen med stadens köpmän i spetsen skall också se till att det blir en festligare lördag än vanligt på gatorna. Det blir gatuhandel, som sällan skådats i Nykarleby, en fläkt från sydligare breddgrader. Butikerna håller öppet ända till kl 15.00. Och man kan gissa att affärsmännen skaffat hem varor för att har mer än vanligt att erbjuda.

Det kommer även att hända en hel del intressanta saker på torget. Allt vad som kommer att hända vet ingen idag. Det är nämligen fritt fram för spontana uppträdanden i historisk anda.

Klockan 12.00 får besökarna höra stadens hälsning med tillhörande salut.

Kl 12.10 flyttas torgbesökarna snabbt till 1800-talets början. Då uppenbarar sig en hel patrull soldater och ryttare från 1808–1809 års krig. Soldaterna är klädda i tidstypiska dräkter. Kanske får besökarna också se Döbeln till häst. Och vem vet kanske självaste Zacharias Topelius visar sig. I kostymkavalkaden kan också andra forna Nykarlebybor uppenbara sig, ingen vet.

Bästa sättet att säkra sig om att inte missa någonting är att söka sig till torget vid denna tidpunkt. Alla som vill delta i dräktparaden bör söka sig till Brostugan före kl. 12.00.

Kl 12.30 blir det hornmusik av Jeppo hornorkester och Storbandet.

Kl 14.45 har knappast någon kunnat undgå att märka att det också står ett stort bord på torget. Staden bjuder nämligen alla besökare på mat och dryck. Har fiskelyckan varit god finns även Brännskata Fiskare med. Efter maten bjuder stadens banker på kaffe åt alla.

Kl 14.00 avslutas det officiella programmet på torget. Men köpmännen håller gatuhandeln igång ännu en timme.

Samtidigt som staden firar håller Veteranbilssällskapet den traditionella Juthbackamarknaden vid Idrotts- och ungdomsgården. Där kan alla veteranbilsägare hitta den rätta reservdelen. Men det är inte bara gamla bildelar som bjuds ut. Det mesta är visserligen begagnat men man kan hitta allt från gamla veckotidningar eller lemonadflaskor med patentkork till signalhorn för gamla motorcyklar eller damskor.


Nykarleby Posten den 15 augusti 1990, jubileumsnummer med anledning av stadens 370-årsjubileum.


*     *     *


Kollade med Lars Pensar om han hade foton från evenemangen, men det fanns det tyvärr inte:

Jag passade på att söka i gamla JTn. 1990 regnade det mesta bort men Edgar Jungarå planterade ett träd på Normens gård och på Laxön avtäcktes minnesplattan och överlämnades i stadens vård. Men firandet blev en flopp.

Juthbackamarknad, som det året hölls vid Idrottsgården, var en ganska ynklig tillställning och regnade bort. Anders Fors sa att den måste tillbaks till Juthbacka.

Och det året flyttades Stadsbrunnnen-kyrkbrunnen för andra gången. Den första gången var ju när den flyttades in från trottoaren där den stod, in på Normens gårdsplan.


Har någon foton från evenemangen?


*     *     *

 

Hej Fredrik,

Jag hittade en gammal papperskasse från Nykarleby häromdagen.
     Faktiskt 25 år i år!

Med vänlig hälsning
Lars-Erik Bergman

 


37C var lite förbryllande, för det ledde in tankarna på stegring. Sen insåg jag att det syftar på 370 år, men i så fall borde den märkliga blandningen mellan romerska och arabiska siffror ha varit 37X, för 37C är 3700 år.

Lars återkom dagen efter publicering: ”Min gissning är att det är någon form av ”designad” nolla och att man lagt in 1620–1990 i nollan.” Håller med. Typografi är en svår konst.

(Inf. 2015-11-02.)


Läs mer:
Ur samma tidning:
- När luftbolag duperade Nykarleby av Bengt Kummel.
- Historisk fläkt kring vårt firarobjekt av Magnus Lidolös.
- Minne ur det förgångna av Pehr Tonberg.
350-årsfirandet.
Fler artiklar ur Nykarleby Posten.
Mer om Juthbackamarknaden.
(Inf. 2011-11-20, rev. 2015-11-02 .)