Affärsnytt.

     På den senaste tiden har man kunnat anteckna ett par förändringar i affärslivet i staden. En äldre affärsinnehavare, fröken Ch. Rosenbladh har dragit sig tillbaka från boden och disken och försålt affären åt andra, och en helt och hållet ny affär har öppnats.
     I Missionshusets gård har hr Birger Höglund börjat med en radio och elektrisk affär, som väl måste hälsas med tillfredsställelse, enär den är den enda i sitt slag på orten för närvarande. Vid ett besök har vi konstaterat, att affären för i handeln flera goda märken radioapparater och olika elektriska artiklar. Med tiden kommer ägaren helt säkert stå till tjänst med ett kompletterat lager efter köparens behov och smak.
     Fröknarna Sikström och Nyholm från Munsala fortsätta fröken Rosenbladhs diversehandel och synes ännu specialisera sig på barnkläder. I samband med affären finns en syateljé, och dessutom är de ombud för Oravais fabrik.
     Fröken Rosenbladh, som nu lagt upp, har en lång verksamhet som yrkes- och affärskvinna bakom sig både på denna och annan ort. Som landets första och enda fullt yrkesmässigt utbildade kvinnliga guldsmed och gravör övertog hon redan år 1904 Frans Roos guldsmedsaffär i samma lokal, som nu är kemikaliehandel. Under åren 1912—20 innehade hon jämte kompanjon en manufakturaffär i Karis. Sistnämnda år finna vi henne åter i staden såsom innehavare av reparations och kommissionsaffär i finsmide i en numera nedriven byggnad på nuvarande Wiks tomt. Från år 1922 bedrev hon i huvudsak diversehandel i samma lokal som nu senast i fru Hanssons mindre gårdsbyggnad.Österbottniska Posten nr 39/1940.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.
Glöm ej bort

att besöka Ch. Rosenblads
Guldsmedsaffär i Nykarleby


Reklamkort för Ch. Rosenblads guldsmedsaffär.
Deposé nr 28.
Carl-Johan Eriksson tillhandahöll.


Läs mer:
Chrlotta Rosenbladh av Erik Birck.
Chally sålde även cyklar.
Birger Höglunds QSL-kort.
Fler artiklar ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2005-03-12.) Rosenbladh