Black Disco
1979–199?
En föregångare var sportlovsdisco som arrangerades i ”Gröna rummet” i bottenvåningen på på Idrottsgårdens norra ände.
Det besökte jag gissningsvis 1975 eller 1976.
Innehåll
* * *
Spritfria
drinkar
i diskot
SPRITFRIA drinkar serverar tonåringarna i Black Disco i Nykarleby. Tonåringarna har rustat upp ett mysigt disco åt sig själva. Förutom musik och dans vill de också bjuda gästerna på goda alkoholfria drinkar, och därmed försöka lära gänget att man kan släppa loss och ha mysigt också utan sprit.

Christian Palm slår in en summa i den gamla kassaapparaten som hör till inredningen. [Christian bär en gul ”styroxhatt” tillverkad vid Prevex av modell som någon Amerikaresenär som bevistat ett politiskt kampanjmöte tagit med sig hem. Vid tiden hade någon klass som var hejarklack vid Stafettkarnevalen också skaffat sådana hattar.]
Gänget byggde diskot
— vill lära tonåringarna ha mysigt utan sprit
TONÅRINGARNA I NYKARLEBY har byggt upp ett eget disko, Black Disco, åt sig. Diskot finns i ungdomsgården, och bakom det hela står NUFS som gett 5.000 mk i bidrag för inredningen. Men tiotals tonåringar har varit engagerade i att inreda Gröna rummet i ungdomsgården, och de har åstadkommit ett verkligt mysigt ställe. Nu är diskot öppet varje torsdagskväll, plus de lördagar det är dans i ungdomsgården.

• Flickorna i diskot i aktuella diskodanser. Förstoring.
[Annette Markkula (?) längst till vänster och Ritva Kallio (?) längst till höger.]
Till inredningen hör en bardisk, med bl.a. en gammal kassaapparat. Från disken sköts serveringen av bl.a. alkoholfria drinkar.
— Vi vill göra en nykterhetspolitisk insats med det här, säger Göran Palm, 19. Han har huvudansvaret för diskot tillsammans med Leif Ojalammi och Leif Ström.
Vi vill visa att det finns massor med goda alkoholfria viner, och framför allt lära gänget att man kan ha det mysigt och släppa loss utan alkohol.
Diskot har varit rätt populärt hittills. Att man valt torsdagarna som diskokvällar beror dels på att torsdagen är den enda dagen då rummet är ledigt från övriga aktiviteter, men också på att torsdagskvällen är den nyktraste under veckan. På det sättet är det enklare att övervaka ordningen. [Har inget minne av att det på den tiden skulle ha varit supande mitt i veckorna.]
Avsikten är att berusade inte skall komma in. Likaså är det rökförbud i diskot. Leif Ojalammi är den som i första hand övervakar ordningen.
På torsdagskvällarna är åldersgränsen 13, men vid lördagsdanserna skall man vara 15 också för att komma in på diskot. Men medelåldern hittills har rört sig kring 17 år.

• Leif Ojalammi t.v. och Göran Palm sitter vid bordet och väntar på gästerna, medan Christian Palm och Stefan Sandås bakom bardisken värmer vatten och gör annat klart för att klara serveringen under kvällen.
De som rustat upp diskot tycker det varit en bra aktivitet att göra jobbet själva. På det sättet känns det mera som ett eget disko också.
Men det är litet besvärligt att de inte får ha rummet för sig själva. Efter varje diskokväll måste de plocka undan sina prylar. Barnklubben använder samma rum två gånger i veckan, och dessutom bygger man modellflygplan i samma rum. [Under ledning av bl.a. Ralf Hästbacka. Tror planen hette Toka.]
Pojkarna i diskogänget sneglar litet snett på biljardrummet i övre våningen. Det disponerar idrottsklubben, men det används väldigt sällan. En del andra aktiviteter kunde flyttas dit, menar de.
För att vara med på diskokvällarna löser man enklast ett medlemskort. Men pojkarna påpekar att alla är välkomna. Av dem som inte är medlemmar tar de två mark i Inträde. Det gäller också dem som kommer till vanliga danser i ungdomsgården. För att komma in på diskot måste de betala skilt.
Göran Palm fungerar som diskjockey, med Leif Ström som medhjälpare. Han sköter den tekniska sidan. Dessutom behövs det folk som sköter serveringen: Christian Palm och Stefan Sandås ansvarar främst för den sidan.

•Göran Palm t.v. är diskjockey, och Leif Ström medhjälpare.

•Stefan Sandås serverar gästerna vid bordet. Innehållet i kopparna är örtte. Förstoring.
Och publiken förefaller att trivas i diskot: visst är det bättre att tonåringarna kommer hit, än att de sitter på baren, tycker pojkarna som ansvarar fördiskot.
|