Tema fysikslöjd


Fysikslöjd nämndes i Schantz seminariematrikel. Här några notiser om den första och som det verkar enda kursen som hölls i Nykarleby.

 

 
Innehåll
Fortbildningskurs för folkskollärare
Kursen i fysikslöjd vid seminariet
Kursen i fysikslöjd vid seminariet
Kursen i fysikslöjd
*

Fortbildningskurs för folkskollärare. Sv. Folkskolans Vänner har anslagit 5,000 mk såsom bidrag för en för folkskollärare avsedd fortbildningskurs i fysikslöjd, som kommer att anordnas i Nykarleby instundande sommar.


Österbottniska Posten, 06.02.1931, nr 6, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

Kursen i fysikslöjd vid seminariet.

E t t  50-t a l   d e l t a g a r e   a n m ä l d a.
B ö r j a r   i   d a g.

Såsom tidigare nämnts, kommer en kurs i s. k. fysikslöjd att äga rum vid härvarande seminarium under innevarande sommar. Kursen, som begynner i dag, då deltagarna samlas i seminariet kl. 11, ledes av seminarielärare K. H. Gustafsson fr. Göteborg. Föreläsningarna i fysik, vilka hållas av lektor K. Vestlin från Helsingfors, vidtaga den 2 juli. Antalet deltagare är av utrymmesskäl fastställt till högst 45. För ett par dagar sedan voro anmälningarna omkring 50, alltså några över maximiantalet. Kursen kommer att i väsentlig grad omfatta praktisk sysselsättning, såsom av benämningen redan framgår. Det är meningen att deltagarna, vilka äro lärare vid folkskolor också några lärarinnor ha anmält sig komma att i seminariets verkstäder bl. a. tillverka för undervisningen i fysik erforderliga apparater.


Österbottniska Posten, 26.06.1931, nr 26, s. 4.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

Kursen i fysikslöjd vid seminariet.

Som bekant pågår f. n. vid seminariet en kurs i slöjd och fysik. I början var slöjden huvudsaken. I måndags började föreläsningarna i fysik. Både på »järn-« och »träsidan« av verkstaden hamras, bultas och hyvlas, så det står härliga till. Apparater för undervisning i värme- och elektricitetslära samt mekanik tillverkas med iver och intresse. Kursens sju damer utmärka sig genom en synnerlig flit. Både på järn- och träsidan är spinnsidan representerad. Här blir nu inte fråga om spinna, annat än när elektromagneterna skola spolas.

Den största uppmärksamheten har en apparat för motstånd tilldragit sig. Kursens ledare, seminarielärare Gustavsson från Sverge, har fått en vink om att uttänka ett praktiskt sätt att inmontera ifrågavarande don på de av kursens deltagare, som vis à vis damernas oemotståndlighet visat sig alltför motståndslösa.

De manliga deltagarna logera i internatet. Temporära överdejouren Cygnels milt överseende öga vakar över internerna. Ordningen upprätthålles utan ansträngning.

Herr Gustavsson har visat ljusbilder och berättat ur sin rika erfarenhet om sitt fack. Lärarna Stenfors, Birck och verkmästar Viklund behöva ingenting göra, om de inte önska. Men de äro nog flitiga. De se till, att ingen slösar med virket, och att allting finns från mässingsskruv till blytackor.

Arbetsdagen börjar kl. 9 och slutar kl. 17 med rast för frukost och kaffe. Men också om kvällarna hör man hammarslag från smedjan. Flit är vårt sommarnöje.


K u r s i s t,  Österbottniska Posten, 03.07.1931, nr 27, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

Kursen i fysikslöjd.

Kursen i slöjd och fysik, vilken pågått sedan den 25 juni vid seminariet, avslutas i dag.

Densamma har letts av seminarielärare Harry Gustafsson från Sverge, banbrytare på fysikslöjdens område. Hans handbok »Fysik och Slöjd» är numera översatt till finska, tyska och engelska språken. Herr Gustafsson är en utmärkt kursledare, som också i Sverge utnyttjas varje sommar för liknande kurser, anordnade av skolstyrelsen därstädes. Denna kurs är den första i sitt slag i vårt land.

Andra ledare är ingeniören, lektorn vid Svenska normallyceum i Helsingfors, Reinhold Vestlin. Lektor Vestlin är också en märkesman på fysikundervisningens område. Han har bl. a. konstruerat en mängd enkla och praktiska apparater för nämnda undervisning och grundat en fabrik A.-B. Physica i Helsingfors för tillverkning av dylika apparater för skolornas behov. Härefter behöva våra skolor ej inköpa utländska apparater för undervisningen i fysik. Lektor Vestlin har i stor utsträckning infört elevlaborationer i sin undervisning.

Som assistent vid kursens i praktiska arbete har lärare Alfr. Stenfors fungerat.

Arbetet har bedrivits med stort intresse från kursdeltagarnas sida. Belåtenheten med kursen har varit allmän. Denna kurs skall helt säkert verka befraktande på undervisningen i våra svenska folkskolor.

Följande lärare och lärarinnor ha deltagit i kursen:

   

M. L. Törnqvist, Kronoby, Merijärvi,
Selim Klockars, Korsholm, Roparnäs,
John Höglund, Solv, Rimal,
Arne Siegfrids, Kvevlax, Västerhankmo,
Ture Casén, Kållby,
Ragnar Dahlstedt, Malax, Ribäcken,
Oskar Häggström, Sundby,
Gunnar Jungner, Larsmo,
Herman Cygnel, Kronoby,
Karl Liljeström, Purmo,
Rufus Hill, Gamlakarleby,
Stina Risberg, Lillkyro, Merikart,
Svea Berg, Helsingfors,
Elin Ahlblad, Ingå,
Agnes Bussman, Ingå,
Jenny Forsman, Esse,
John Fagerlund, Sibbo,
Lennart Ginman, Pojo,
John Linsén, Brändö, Åand,
Gottfrid Söderlund, Sibbo,
Enok Österlund, Kronoby,

Jarl Örndahl, Vörå,
Evald Geust, Brändö, Åland,
Herman Sjöblom, Pargas,
Joh. Karlsson, Vörå,
Ferry Forsell, Ekenäs,
Johan Borgmästars, Esse,
Lars Kjellberg, Kovjoki,
Tom Liljeqvist, Jeppo,
Axel Frilund, Petsmo,
Karl Liljedahl, Kovjoki,
Helge Henriksnäs, Munsala,
Lennart Nyman, Soklot,
Viktor Lönnqvist, Jakobstad,
Georg Nylund, Malax,
O. V. Ruikka, Jakobstad,
J. H. Turunen, Jakobstad,
Verner Viklund, Nykarleby,
Erik Videll, Korsholm,
Hj. Krokfors, Esse,
Linnea Österlund, Nykarleby och
Fanny Vestman, Kyrkslätt.


Österbottniska Posten, 10.07.1931, nr 28, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.




Ett exmpel på fysikslöjd


”Maskin-modellbygge i trä och metall [vinkelväxel], 'fysik-slöjd' .
Denna modell var elevarbete efter deras fria val av mekanisk rörelse. Modellen var i tjänst inom olika slöjd och som undervisningsmaterial i linearritning

Foto: Kulturparken Småland/Smålands museum.

  • Höjd 308 mm
  • Längd 200 mm
  • Bredd 215 mm
  • Tillverkad 1930–45


Från Digitalt museum.



Läs mer:
Elevmatrikel i Nykarleby folkskolseminarium av Hans von Schantz.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2023-04-06, rev. 2023-04-19 .)