Veckans intervju:

55 ÅR SEDAN  JOSEF HERLER DEBUTERADE,
nu huvudrollen i Swedenhielms.

Det är 55 år sedan Josef Herler första gången spelade teater. Det var 1904 i Nykarleby seminariums festsal. Söndagen den 12 och måndagen den 13 april spelar Herler i seminariets festsal. Han tolkar huvudrollen i Hj. Bergmans Swedenhielms.


Ja, småskrattar skådespelaren Josef Herler en dag då vi sitter inne på hans bokhandelskontor och samtalar, tiden har gått. ”Det är faktiskt 55 år nu sedan jag hade urpremiär.” Jag var då ung skolelev och vi spelade August Blanches Magister Bläckstadius. Det var i seminariets festsal. Av de tio spelarna den gången lever idag sju … Det var gamla nykarlebynamn som då var med: Heikel, Söderström, Wichmann, Gyllenberg, Barck, Herler … Topelius Majniemi hade just då återiståndsatts och behållningen från tillställningen gick till detta ändamål, dvs. till byggnadskassan för Majniemi. Ja, och regissör var direktor V.K.E. Wichmann …
     Huru många pjäser efter Magister Bläckstadius, frågar vi.
     — Omöjligt, omöjligt att säga, slår Herler ifrån sig. Men enbart här i Nykarleby har jag satt upp sextio pjäser och spelat huvudrollen i de flesta. I Jakobstad har jag för Dramaten satt upp ett trettiotal pjäser, men antalet pjäser jag satt upp på landsbygden här i vår landsända är omöjligt att säga.
     — Och nu spelar vi Hjalmar Bergmans Swedenhielms här om en vecka. I samma festsal som då jag debuterade för 55 år sedan …
     — Rollfördelningen har förresten följande utseende: Rolf Swedenhielm, senior      — Josef Herler, barnen Rolf, Julia och Bo spelas av Unto Rehula, Brita Kivioja och Göran Hansén. Bos fästmö tolkas av Gunda Roos, Martha Boman och  Gretel Nymark, journalisten Pedersén av Åke Lindstedt och ockraren Eriksson av Östen Engström.
     Till sist kan man förmoda att seminariets festsal skall bli lika fylld nu som för 55 år sedan …
     Nu går behållningen till Nykarleby museum. I Jakobstad på Brandkårshuset uppträder man den 19 april.Österbottniska Posten nr 14/1959.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren:.

Jag minns det som igår ..., nej, men jag minns att jag besåg pjäsen, då
för 50 år sen. Unto Rehula ändrade sitt förnamn till Thomas i samband med att han blev utdimitterad lärare, senare ordförande för Läraförbundet. Gunda Roos gifte sig Hedman, välbekant. Åke Lindstedt såg jag i tidningen Hembygden att var verksam i hembygdsarbete i Borgånejden. Göran Hansén, ålänning, gifte sig med Bojan Vestersund från Jakobstad. Honom har jag inte sett på 50 år.
     I samma nummer nämns att för någon dag sedan inleddes rivningen av Laqvists gård och att R. R. Eklunds barndomshem skall rivas senare.


Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2009-03-25, rev. 2009-03-25.)