Juthbacka teaters föreställning 1972

Sockenskomakarna

 
Sockenskomakarna skall främst roa
'Förening' bör ingå i namnet
Program


Sockenskomakarna skall främst roa

SOCKENSKOMAKAREN Tobias’ och Marttas son Esko är huvudfigur i Aleksis Kivis komedi Sockenskomakarna som Juthbacka teater just nu kör på sista träningsvarvet med Esko som spelas av den nybildade teaterföreningens ordförande Boris Bränn. Tobias skall gifta bort sin son och har gjort upp bröllopet på en krog med den tilltänkta brudens fosterfar. Sockenskomakarna vill främst roa.

Allt är frid och fröjd och Esko gör sig klar för bröllopet. Men då bröllopsföljet kommer fram, håller den tilltänkta bruden redan på att gifta sig.

Esko och Tobias är inte så värst klipska av sig, och de komplikationer bröllopsmissräkningarna medför ställer ofta till trassel genom pjäsen.
En del trassel har teatergänget också haft, men detta borde vara i sin ordning nu. Förra veckan fick kantorn i pjäsen ischias och kom sig inte ur sängen. Paniken avvärjdes dock då gänget fick Håkan Streng att hoppa in i kantorsrollen.

— Han är jättebra typ, och hinner säkert läsa in sin roll, säger en nöjd Boris Bränn.

Också att få ihop dansare var ett problem. Man fick inte tag på något folkdanslag som man hoppats, men i stället plockat ihop dansare härifrån och därifrån.

Sockenskomakarna är ursprungligen i fem akter. I Nykarleby har man kortat ned pjäsen till två akter, utan att lämna bort just någonting. Speltiden blir litet över två timmar.

Regissören Majlis Granlund har haft en jäktig tid under övningarna. Samtidigt som hon fungerar som regissör för nykarlebygänget är hon själv med i Raseborgsspelen. Det har blivit många resor.

Dekoren i Nykarleby har gjorts av Harry Öhman. Skomakarstugan, bröllopsgård och krog har byggts upp i parken. Skomakarna upptar 21 talroller samt ca femton dansare och bröllopsgäster.

Teatergänget började öva tidigt i vintras i en arbetarinstitutskurs. Sex föreställningar planeras av Sockenskomakarna. Blir publiktillströmningen stor kan vi tänka oss att utöka antalet till åtta, säger Boris Bränn.

Vi följde med övningarna en kväll i förra veckan. Typerna i pjäsen är utan tvekan roliga. Brudgummen Esko, och hans far Tobias — Torsten Häger — är fina typer, och även modern, Gunn-Britt Eriksson [g. Nybacka].

En annan typ som var i elden den kvällen — hela pjäsen övades nämligen inte — och som trots omtagningar kunde locka till skratt var Ulric Nyman.

Visst saknades en del i spelet då ännu, men sedan dess har man övat så gott som varje kväll, utom midsommarhelgen. På lördag blir det genrep och på söndag premiär. Då skall allt fungera, lovar Boris Bränn.


Niku, Klas Häger, infångas av Sakari och Iivari, Ulric Nyman och Uffe Sourander, vilka får hjälp av krögaren Viktor Broman. Förstoring.

'Förening' bör ingå i namnet

     

FÖRENINGEN Juthbacka teater bildades senaste höst. I fjol spelade gänget Österbottningar inom NUFS, men då det blev en fortsättning på sommarteaterverksamheten beslöt man bilda en skild förening.

FÖRENINGSREGISTRET godkänner dock inte namnet Juthbacka

 

teater. Namnet måste bli Juthbacka teaterförening, det bör framgå av namnet att det är en förening. Föreningen har sänt in sin anhållan till registret på nytt med den korrigeringen.

JUTHBACKA TEATER torde dock även i fortsättningen bli det namn som används.


Österbottniska Posten den 6 juli 1972.
Från issuu.

*     *     *SOCKENSKOMAKARNA

KOMEDI I TVÅ AKTER
av
ALEKSIS KIVI

Regi: Majlis Granlund
Scenografi: Harry Öhman


PERSONER

Sebedeus, klockare

Håkan streng  Mauritz Häger

Tobias, skomakare

Torsten Häger

Marta, hans hustru

Gunn-Britt Eriksson

Esko, hennes son

Boris Bränn

Iivari, hennes son

Ulf Sourander

Niko, sjöman

Klas Häger

Jaana, hans  dotter,
Tobias' fosterdotter

Helena Eng

Mikko, kallad
Micke Kvickhuvu

Kjell Övergaard

Kristo, ung smed

Mikael Eng

Karri, hemmansägare

Runar Helsing

Greta, hans fosterdotter

Lena Nyman

Jaakko, träskomakare

Greger Bränn

Sakari, Martas bror, avskedad polis

Ulric Nyman

Antreas, skräddare
och klarinettblåsare

Håkan Storskog

Teemu, fiolspelare

Gustav Nordström

Eero, nämndeman

Viktor Holm

En krögare

Viktor Broman

Leenas-Kalle

Stefan Häger

Mor Anna

Ebba Häger

Teemus far

 

En kvinna på Karri gård

 

Bröllopsgäster och brudsiare

 

Handlingen försiggår i Tavastland

Mats Blomqvist tillhandahöll med kommentaren:

Go´ vänner
I somras fick vi njuta av skådespelet om den eviga sommaren i parken bakom det nyrenoverade Kuddnäs.
     Sommaren 1972 fick vi uppleva Juthbacka teaters ensemble i parken nedanför Juthbacka herrgård med lustspelet ”Sockenskomakarna”. Eftersom ingenting slängs i vårt hushåll, finns den tryckta rollistan väl bevarad. 
     Om det passar så får den gärna komma ut på vyerna.

Bästa hälsningar / Mats

(Inf. 2018-08-29.)


Läs mer:
Föregående pjäs: Österbottningar.
Nästa pjäs: Värmlänningarna.
Juthbacka i kapitlet Fakta.
Juthbacka teater av Lars Pensar.
Juthbacka gård ändrar karaktär i samma nummer.
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-10-18, rev. 2023-07-18 .)