LAURA

In memoriam


Hon hette Laura. Vad annat kunde en höna med självaktning förresten heta om inte Laura?
     Hon bodde i båthuset på Villa Elisa tillsammans med 3 andra hönor, och förde ett mycket regelbundet liv.
     6 dagar i veckan lade hon ett ägg och på den sjunde dagen vilade hon sig. På natten sov hon ensam på en pinne medan de tre andra hönorna trängde ihop sig på en. Lauras sovplats låg också ett pinnhål högre upp än de andras, och det var alldeles som sig bör, det markerade skillnaden mellan henne och de tre andra slätstrukna hönsen. Kom inte och säg att alla hönor äro lika!!


Villa Elisa blev sedermera Barnhemmets sommarvilla.
[Villa Elisa blev sedermera Barnhemmets sommarvilla.
Mats Blomqvist fotograferade år 2000 och tillhandahöll.]


     Ånej, Laura skiljde sig märkbart från sina medsystrar, det såg jag genast första dagen de fyra damerna anlände i en låda till Andrasjön. När locket lyftes, kurrade tre av hönorna ihop sig i ett hörn medan den fjärde kvickt lyfte på huvudet och skrockade. När några dagar gått och hönorna voro hemtama hörde Laura igen min röst på långa vägar och kom springande emot mig så snabbt benen förmådde bära henne. Hade jag inte gryn i fickan åt henne följde hon efter mig och hackade mina väskor och drog det för långt ut på tiden förrän frukosten hämtades till båthuset hände det ibland att Laura begav sig upp till villan för att påminna om sin tillvaro. De tre andra hönorna kunde inte övervinna sin skygghet men Laura visade aldrig någon rädsla, flere gånger hände det att hon hoppade upp i min famn när jag satt i sanden.
     Så en dag hände något. Det var förresten senaste söndag. Jag gick ned till stranden med resterna från söndagslunchen och såg som vanligt till att Laura fick de bästa bitarna, en artighet som hon kvitterade med att följa mig halvvägs upp till villan, hela tiden skrockande belevat. Jag satte mig och läsa och under tiden fullbordades Lauras öde.
     Dvärgpinschern Pipsan som var på besök i en av grannvillorna, hade i ett obevakat ögonblick smitit iväg och berusad av sin nyvunna frihet rusade den omkring på stranden. Så fick den syn på en katt och satte iväg efter den och under den vilda jakten hamnade Pipsan på den gård där Laura med uppvaktande tre hovdamer höll till.
     Med ett glatt skal hopade dvärgpinschern mitt i högen av hönor som skräckslagna yrde omkring, dvs alla utom Laura. I hennes lilla hönshjärna fans det tydligen en liten gnista förnuft och hon började springa upp mot villan.
     Pipsan trodde kanske att hönan ville leka och rusade efter nafsande henne i fjädrarna så att vingpennorna flögo åt alla håll.
     Vad hjälpte det att Laura i sin flykt höll samma fart som Kärlekens budbärare på lördag när han delar ut posten. Pipsan hade 4 ben, precis dubbla antalet mot Lauras och så gick det som det gick. Snart låg hon där blek men skön badande i sitt blod.
     Väl förtrogen med en hönas funktioner och plikttrogen in i det sista lade hon i dödsögonblicket det ägg som skulle levereras på måndag och drog sin sista suck. Mördaren hoppade runt liket och uppgav små skrik, antagligen imiterade dvärgpinschern Tarzan när denne djungelns herre fällt ett lejon. Löjtnanten hörde det mystiska oljudet och kom ut just lagom för att få mördarens signalement.
     Nu hänger Laura på lit de parade i källaren och i morgon är det min smärtsamma plikt att plocka henne på de några fjädrar hon har kvar och så äts hon upp med grönsallad och gurka.
     Jag såg mördaren en dag då jag var efter mjölk. Pipsan sprang före cykeln en bit, och jag tänkte hämndgirigt att det var synd att den inte hade svans. Den kunde ju i misstag kommit under hjulen.Mitzi, signatur för May Rosqvist.


Österbottniska Posten .
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.

Läs mer:
En weekend i idyllen av Einar "Neger" Hagman.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2006-12-13.)