TRAGEDI  PÅ  BOTTENHAVET.

I början av denna månad begav sig den i våra nejder kände konstnären  Uno Backlund  tillsammans med affärsmannen Karl Rehnström på färd till Sverige från Vasa med den förstnämndes motorbåt och en större båt på släp. Under resan blåste en storm upp och då Backlund skulle se efter fånglinan till släpbåten föll han över bord. I den rådande svåra sjögången kunde den stora motorbåten ej snabbt nog manövreras för att bringa den nödställde hjälp, utan han fann sin död i vågorna. Den överlevande Rehnström fick dessutom motorstopp och drev omkring i fyra dygn, innan han upptogs av en polsk ångare.

Rehnström fördes till Gdansk, därifrån han av en finländsk ångare transporterades till Sverige och har numera återkommit till Vasa.

Den sorgligt omkomne var en god och erfaren sjöman men stormen och sjögången var stark vid tillfället.

Uno Backlund var född i Pedersöre 1900, men växte upp på Högbacken utanför Nykarleby. Han genomgick seminariet och hade under kortare tider lärarplatser, men lämnade snart helt lärarbanan för att ägna sig åt måleri. Han var känd främst som landskapsmålare och många av hans dukar äger ett obestridligt värde.

Han sörjes närmast av hustru och tvenne vuxna barn.Österbottniska Posten den 30 juni  1950.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.
Hej!

På vyerna läste jag om den tragiska historien på Kvarken då Uno Backlund drunknade, vilket var en nyhet för mig.

Hemma hade vi ett par tavlor som Backlund målat. Den ena hängde på väggen i mitt pojkrum och den tog jag vara på, medan den andra gick på auktion, när det blev dags att sälja gårdarna.

Motivet är enligt mitt tycke i murrigaste laget och fotot ger nog inte riktigt rättvisa åt färgerna. Vaifrån konstnären har hämtat motivet vet jag inte, men personligen har jag alltid förknippat det med en plats på vägen till Andra sjön när jag var barn.

I all hast,
Folke


Delförstoring.
(Inf. 2012-06-24.)
 


Solglimt efter en åskskur. Lite väl kuperat för att vara ett Nykarlebymotiv, men det är i alla fall en målning av Backlund. Förstoring.
Lars Pensar tillhandahöll.
(Inf. 2012-06-27.)


Läs mer:
Fler målningar av Uno.
Innehållsförteckning till Tragedier.
Innehållsförteckning till Nykarleby i konsten.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2012-06-20, rev. 2012-12-10 .)