Albert Dyhrs gård

Bankgatan 6 mot nordnordväst från torget. Beskuren i över- och underkant.
”Denna kolorerade teckning hänger i gamla rådhuset. Den har vissa naiva drag. Kanske ett seminaristarbete?” skrev Lars Pensar som tillhandahöll. Den svartvita varianten fick vi nöja oss med tills jag sommaren 2003 fotograferade originalet.

Mellan fönstren på uthuset finns något som ser ut som en anslagstavla. Teckningen är gjord senast år 1907 eftersom staketet finns kvar kring Stenhustomten till vänster, nuvarande normalskoletomten.Följande hus (tomt nr 41) var rådman Albert Dyhrs. Det byggdes 1862. Han sålde fastigheten 1882 till handl. A.M. Gyllenberg. Efter dennes konkurs 1891 köptes gården av häradshövding J.F. Barck. Han sålde den 1897 till rådmannen, bagaren K.E. Ekroth, som i sin tur 1904 överlät den till öv.lär. K.F. Spolander. Den 16 dec. 1914 köptes gården av Föreningsbanken, som forfarande innehar den.


Erik Birck (1988) Nykarleby stads historia del III, sid 593 f.

 

*               *               *

Uthuset


 • Redan nu mottaga vi
  till reparation i vår affär, Bankgatan 6, radioapparater, telefoner och alla slags elektriska artiklar. Inom en snar framtid hoppas vi kunna stå allmänheten till tjänst med allt inom den elektriska branschen.
    Firma N. Grahn.
  Nykarleby tel. 164.

  Österbottniska Posten, 29.08.1947, nr 35, s. 1.
  Nationalbibliotekets digitala samlingar. Inf. 2023-06-04.

 • Fram till 1961 drev Viking Bergvall en elaffär, föregångaren till Nykarleby elaffär, i byggnaden, meddelade Cay Asplund
 • Resebyrå Tourella från Jakobstad verkade i början på 1980-talet i byggnaden. Bankdirektör Ulrik Nymans fru och lantmätare Karlssons fru var anställda.
 • En videouthyrning förde en tynande tillvaro i början på 1980-talet.
 • Backlunds trädgård från Högbacka sålde under några år julblommor i lokalen.
 • På 2010-talet fanns ungdomslokalen ”Kåjån”, eller vad den hette, i lokalen.
 • Den har också använts som övningslokal/”spelan-kämppä”.


*               *               *

Restaurangerna


När Föreningsbanken upphörde byggdes banklokalen i den vänstra delen om till pub av makarna Mikael och Diana Enqvist och fick namnet Micke's Inn. De hade tidigare drivit Källargrillen. Resten av huset inklusive direktörsbostaden ändrades till någon form av företagarhus. 1993 flyttade Restaurang von Döbeln från Liljedahls hus till gården och byggde om den högra delen till restaurang. Målning.

Sommaren 2003 konkursade den ärevördiga restaurangen von Döbeln, men i motsats till de övriga gångerna när så har skett, övertog den nye ägaren inte namnet. Till mångas, inklusive min, stora sorg och förtrytelse heter stället numera Rävgrytan. Bon appetit! ...

*               *               *

Vid något tillfälle fick restaurangen det nya namnet Nykarleby Wärdshus.


*               *               *


Wärdshuset får ny krögare

NYKARLEBY. Krögarparet Susanne och Hans-Erik Kilponen avslutar sin era på Nykarleby Wärdshus den sista juni.

Odd Övergaard, vd för Nykarleby köpmannahus som äger restaurangfastigheten, säger att förhandlingar inletts med nya krögare.
     - Inget är ännu klart, men förhandlingar pågår och min förhoppning är att nya krögare kan ta vid redan i juli för att undvika ett uppehåll, säger Övergaard.
     Susanne Kilponen har varit verksam inom restaurangbranschen i Nykarleby sedan år 1993, då hon öppnade en pizzeria. Till Nykarleby Wärdshus flyttade krögarparet år 2003. Sedan dess har de drivit stället.
     - Vi har ett nytt projekt på gång, men inte i Nykarleby, säger Hans-Erik Kilponen.
     Ingen av dem vill berätta om det nya projektet eftersom det ännu inte är klart.
     I samma fastighet som Wärdshuset finns också Pedros pub.
     - Pedros pub fortsätter som tidigare, säger Odd Övergaard.


Britt Sund, Österbottens Tidnings webbupplaga 23 april 2009.
(Inf. 2009-04-24.)


*     *     *

Pubslagskämpare är ännu oidentifierade

 


Bild (något upprätad): YLE/Evert Rönnqvist.
Förstoring.

Polisen har inte ännu kunnat identifiera de utländska säsongsarbetare som senaste fredag startade ett slagsmål på en pub i Nykarleby. Kriminalkommissarie Ove Storvall i Jakobstad räknar ändå med att ganska snart få reda på deras identitet och kunna ta in dem för förhör.

Ett 15-tal utländska gästarbetare hade samlats på Pedro’s pub i Nykarleby på fredag kväll. Enligt ögonvittnen startade slagsmålet oprovocerat när 4-5 av gästarbetarna gav sig på andra kunder i puben. Slagsmålet ägde rum både inne i och utanför puben.

När polisen kom till platsen hade de som startat slagsmålet försvunnit. Det fanns bara en person kvar som hade söndrat ett fönster till puben. Han hade kvarhållits av andra gäster.

Flera gäster på puben skadades, bland andra Steven Frostdahl som hade ingripit för att skydda en annan gäst som blev slagen och sparkad.

- Viktigast nu är att få de personer som var med om slagsmålet identifierade och förhören gjorda, säger kommissarie Ove Storvall.

I sådana här fall är det ibland svårt att hitta renodlade målsägande eftersom självförsvaret ibland kan gå till överdrift. Storvall påpekar ändå att han inte säger att så har skett i det här fallet.

- Men det ser man när förhören småningom är gjorda och fallet kan föras till åtalsprövning.

Fallet undersöks som misshandel.

Läs också: Vilt slagsmål på pub i Nykarleby av Luzilla Backa.


Yle Österbotten 2 december 2011.
(Inf. 2024-05-07.)*     *     *

Pedro säljer folkkär pub

NYKARLEBY. Säg Pedros och alla i Nykarleby vet vad du talar om. Men framtiden är osäker - puben är till salu.


Ägaren Pedro Gonzalez lämnar Finland så snabbt puben blivit såld. Han är ledsen över att behöva lämna Nykarleby.

- Jag älskar min pub och mina kunder och mest av allt älskar jag mina två små döttrar som blir kvar i Nykarleby med sin mamma. Jag vill komma tillbaka till dem så snabbt som möjligt.

Gonzalez tänker alltså återvända till Nykarleby när läget så tillåter.

Det finns intresserade köpare men det är inte klart om dessa har rätten att driva verksamheten. Saken kontrolleras som bäst med hälso- och alkoholinspektionen. Om de inte får grönt ljus får Gonzalez se sig om efter andra intresserade.

Det är inte med lätthet han släpper taget om puben som han själv och många Nykarlebybor håller kär.

- Om puben har problem när jag kommer tillbaka så köper jag tillbaka den igen. Om den går bra så ser jag mig om efter ett annat jobb.

Pedro's Pub på Bankgatan i centrum av Nykarleby har verkat i cirka sju års tid. Gonzalez har bott i Nykarleby i ett tiotal år.

 

Pedro Gonzalez lämnar Nykarleby men vill återvända så snabbt som möjligt. Foto: Arkiv


Joni Kyheröinen,Österbottens Tidning, webbupplagan den 11 juli 2012.

Pedros pub fick ny ägare

NYKARLEBY. Smått legendariska puben Pedros i Nykarleby har bytt ägare men konceptet ska bestå. Det lovar nya företagaren Duman Cemal.


- Det skulle vara riktigt dumt att ändra på ett fungerande koncept och folk har vant sig vid stilen. Till och med namnet blir kvar, säger Duman Cemal.

Också personalen är den samma som förr. Puben sysselsätter i dag fem personer inklusive ägaren.


Duman Cemal är fotbollsvän som tar över Pedro's Pub i Nykarleby. Jaro och Barcelona får trängas med Galatasaray på väggen bakom.


Marcus Jansson, Vasabladet, webbupplagan 14 september 2012.


Värdshus väntar på ny krögare

Krögaren Cemal Duman fortsätter att driva Pedros Pub och Nykarleby Wärdshus tills en ny krögare hittats.

 


Cemal Duman fortsätter som krögare tills vidare.
Bils: Arkiv/Britt Sund.


Österbottens Tidning, webbupplagan 28 december 2015.


*     *     *

Våren 2017 öppnades FAF (First After Fire) i lokalen. Sommaren 2017 byggdes en ny uteservering inne på gården av Henrik Bertlin och Kristian Käld.

Läs mer:
Hela tavlan.
Dyhrs andra hus.
Bagarstugan.
(Rev. 2024-05-07 .)

Hela tavlan.