Kyrkogatan juli 1893

Tavlan som finns på Önningebymuseet i Lemland är målad år 1893 av Anna Wengberg. På bilden vandrar Eva Maria Topelius med maken Johan Axel Gustav Acke (J.A.G. Acke, konstnärsnamn) på Kyrkogatan i Nykarleby. Av Kjell Ekström som förestår museet har jag fått lov att publicera bilden, skrev Karl Åke.


En bit söder om korsningen Kyrkogatan-Borgaregatan norrut. Närmast till höger syns Gustaf Lundqvist gård, Apoteket och dess uthus samt Lybeckska gården och dess uthus. Till vänster porten och staketet mot Fåfängan, som också syns på Joel Nilssons stadsmodell.
En bit söder om korsningen Kyrkogatan-Borgaregatan norrut. Närmast till höger syns Gustaf Lundqvist gård, därefter Apoteket och dess uthus samt slutligen Lybeckska gården och dess uthus. Till vänster trappa till Albert Dyhrs gård, porten och staketet mot Fåfängan, som också syns på Joel Nilssons stadsmodell. Förstoring.


Karl Åke Åström tillhandahöll. Tack vare det kom jag mig för att ta itu med detta länge planerade kapitel. I mars 2023 avsluatdes en mycket fin utställning på Waldemarsudde om Önningebykolonin.


Läs mer:
Topelius' dotter berättar i Österbottniska Posten.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarleby i konsten.
Nästan samma vy 1946.
Nästan samma vy i början på 1960-talet.
Antikrundan 2024.

Önningebykolonin - en bortglömd konstnärsgemenskap från landskapsmåleriets guldålder av Kjell Ekström på Fortbildningscentralens vid Åbo Akademis webbplats.
(Inf. 2007-03-24, rev. 2024-03-17.)