Nykarlebys Lucia 1992


Nykarleby-lucia lyste julfrid

I Nykarleby lyste även i år Lucia och tärnorna upp den snöfattiga decemberkvällen. Och som kaplan Lars-Johan Sandvik sade i talet till Lucia har hon, som ljusets budbärare kommit för att mörkret skall ge vika. Visst värmde hon och spred ljus tillsammans med tärnorna i kvällsmörkret.
    Lite hjälpte dock de få snöflingorna till att det blev vitt på marken, men till något slädföre räckte det inte. Därför hade de slädansvariga varit fiffiga nog och monterat små hjul på medarna.
    Luciakortegen, som startade från Hagalund pensionärscenter, följde även i år det traditionella mönstret.
    Först i tåget kom två ryttare på två vita hästar, sedan tre ryttare på svarta hästar. Därefter kom drillflickorna utklädda till käcka tomtar. Och så kom Lucia Anna Karin Byggmästar och tärnorna Linda Östman och Sofia Wester. De satt varmt nerbäddade i släden, som drogs av Erkkis häst. Därefter följde trumslagaren, tomtar med lyktor, stjärngossar och sist i raden fackelbärarna.
    Taktfast och sakta sökte sig tåget längs kvarteren genom staden. Först via hälsovårdscentralen och sedan förbi De gamlas hem. Mycket folk hade sökt sig längs trottoarerna för att se kortegen. På torget spred högtalarna julmusik medan en rekordstor publik väntade på tågets ankomst.
    När tåget anlände var det dags för Nykarleby Manskör att stämma i med Sancta Lucia.
    Därefter sjöng kören sången Klara stjärna.
    Efter Manskörens framträdande var det dags för Matti Ranta från lionsklubben i centrum, Daniel Lindgren från Munsalaklubben och Viking Back från Lionsklubben i Jeppo att kröna Lucia och tärnorna samt överräcka luciasmyckena.
    Enligt flerhundraårig sed utlystes julfrid över bygden. I år var det stadsdirektör Stig Östdahl som för första gången fick äran att läsa från den stora pappersrullen.
    Till glädje för alla små barn var julgubben på plats och delade ut karameller. Och Judas med sin pengpung smög omkring och samlade småmynt.
    På Luciafesten vid idrottsgården inledde Jeppo Ungdomsorkester programmet varefter John Strang hälsade festbesökarna välkomna. Manskören sjöng bland annat Luciasången en gång till samtidigt som Lucia och tärnorna sakta skred in i festsalen.
    Kaplan Lars-Johan Sandvik, som höll talet till Lucia gav lite vägkost åt ljusspriderskorna i deras uppgift. Han hade ett valspråk för alla fem bokstäverna L,U,C,I och A.
    Bl. a. sade han att bokstaven L står för ordet ljus.
    — Ni ljusets budbärare har kommit för att mörkret skall ge vika. U står för uppmuntran, ett ord som det behövs mycket av, sade Sandvik.
    Eftersom Lucia är internationell fick bokstaven C stå för engelska ordet charity. Här nämnde han hur viktigt det är med kärlek till medmänniskorna. I stod för finska ordet ilo eller glädje och sist bokstaven A för amen.
    Förmodligen har Lucia och tärnorna nytta av de fem varma välsignade orden i sina uppgifter de närmste veckorna.
    Flickscouter sjöng därefter några sånger och så följde luciornas eget program. Manskören sjöng några sånger till varefter ringlekarna tog vid.


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning, december 1992.


Anna-Karin Byggmästar
Linda Östman och Sofia Wester

Lucia Anna-Karin Byggmästar.
Lucia Anna-Karin Byggmästar.



Anna-Karin Byggmästar med tärnorna Linda Östman och Sofia Wester.
Lucia Anna-Karin Byggmästar från Centrum, gift Käldman och bor i Jakobstad. Tärnorna Linda Östman från Centrum t.v. och Sofia Wester från Jeppo till höger.


Foto: Bildström.
Stig Haglund tillhandahöll foton tillhöriga Lucian.


Läs mer:
1993 års Lucia: Maria Westerlund.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-05-27, publ. 2006-12-11.)