Gapastein

Ibland förekommer olika uppgifter om en och samma sak, som t.ex. beträffande Gapastein. I min värld har Gapastein alltid varit ...

... flyttblocket som finns strax innan Bonskogsvägen ansluter till Norra Munsalavägen. Visste dock inte vad som var speciellt med det, förutom att det har ett ”huvud” med en mun, förrän jag läste nedanstående, som ingår i Stadsresan av Nelly Fågelbärj:

”Vi passerade Gapanstein, som den här gången hade en hötapp i 'munnen'. Det hörde till att muta Gapanstein med några av de produkter man tänkte sälja i staden, för att göra lyckade affärer.”

Gapastein var alltså en offersten.
Hela stenen från norr. Huvudet finns till höger. Det skulle inte skada om några av asparna avverkades.
Foto: F. L. juli 2003.
(Inf. 2003-09-14.)Huvudet är omkring en halvmeter högt.


*


Försommaren 2006 berättade Gustav Strandberg att Gapastein är den betydligt mindre stenen som finns några meter från ”min” Gapastein längs Bonskogsvägen mot Juthas.


Gapastein står med öppen mun och väntar förgäves på en hötapp.
Gapastein står med öppen mun och väntar numera förgäves på en hötapp.
Foto: F. L., juli 2003.

(Inf. 2006-09-30)

*


Alf Renvalls minnen:

På tal om ”steinar” kommer jag ihåg att någon skrev om ”ätanstein” på gamla Munsalavägen (Jutas). Det har också hört till traditionerna i vår familj att stanna där och mata den ibland. Jag kommer ihåg att mamma berättat att hon redan som liten flicka brukade pausa där då de cyklade mellan hennes mormors stuga i Munsala och stan. Också jag minns att vi på 50-talet stannade där då vi var ute och körde med min morfar Williams Standard 8 bil då de var hemma på semester från Kiruna.
     Detta har nu lite förts vidare av mig. Jag har också varit ute på cykeltur med mina barn via stenen. Senast för två somrar matades den av oss.
     Finns nog säkert något gammalt foto också av denna då/om jag börjar leta.

(Inf. 2007-01-14)

Fler minnen av stenen tas tacksamt emot!

*Hade konstaterat att det inte varit så vidare förnuftigt att fotografera endast närbilder av minnesmärkena och strunta i omgivningen, så därför reprerade jag skadan sommaren 2007:


Lillgapastein.
Lillgapastein.


Storgapastein.
Storgapastein.
Foto: F. L., juli 2007.


*

Den 27 augusti 2007 skrev Lars Pensar:

Gustav Strandberg berättade härom dagen att någon som sett när någon med grävmaskin skulle vräka lillgapasten bort från vägkanten, ringt honom, varpå han skyndat dit och förhindrat ett totalt förintande. Nu blev väl bara övre delen lösbruten, men han fick grävmaskinsföraren att lyfta upp den biten igen. Jag skall åka dit o titta o fota.


Den 28 augusti tog han en titt på förödelsen:Det var betydligt mer åverkan än ”övre delen lösbruten”.

Stora sprickor på flera ställen.

*

Gapastein 2018Storgapastein i sommarkvällsljus. Förstoring.Gapastein har fått en skylt. Har för mig att den funnits ett antal år. Förstoring.Någon har satt tänder i munnen och offrat rödklöver
och två slantar. Förstoring.

Foto: F.L. den 3 juli 2018.
(Inf. 2019-06-06.)

Läs mer:
Den hemlighetsfulla Bonskogen.
Offerstenar i Nykarleby av Heimer Dahlskog.
(Rev. 2019-06-06 .)