Hembygd på nätet

För den lokalhistoriskt intresserade finns det en intressant och givande hemsida i www.nykarlebyvyer.nu som skapats och uppehålls av Fredrik Liljeström i Drottningholm. Med avstamp i en vykortssamling, en hobby som han inledde i slutet av 1970-talet, har han skapat en webbplats om Nykarleby där man kan bekanta sig med och återuppleva stadens historia som den ter sig på vykorten, i litteraturen och historieskrivningen.

På ingångssidan möts man av en kännspak utsikt av Storbron och kyrkan, på ett palettformat vykort från 1894. Efter ett klick på kortet kan man läsa om själva kortet, som är det äldsta i Liljeströms samling och ett klick på en ikon intill kommer man åt kortets baksida. Dateringen ger Liljeström anledning till en kort personhistorik över sockenskomakaren Karl Johan Forsberg som dog nämnda år.

De många fyndiga och nyfikna uppslagen, bilderna, länkarna och citaten ger en fyllig bild av staden och dess folk. I följetonger kan man efter hand läsa kapitel ur kanske numera svårtillgängliga böcker som skrivits av och om nykarlebybor. Just nu pågår t.ex. Leo Ågrens roman Hunger i skördetid. Litteratur om Nykarleby och av lokala författare finns både i litterturlistor och interfolierat i texterna.

Då materialet i första hand bygger på Liljeströms vykortssamling är de flesta illustrationerna vykort. Några lättidentifierbara vyer har han dessutom omfotograferat i nutid så att man kan jämföra då och nu. Ett beprövat grepp som alltid fungerar. Hur samlingen tillkommit berättar Liljeström också, samt hur den är klassificerad. Interaktiv i ett större sammanhang är hemsidan genom att den ger rum också för andras skriftliga alster och Liljeströms frågor och efterlysningar till besökarna. I slutet av november efterlyste han t.ex. seder och bruk kring de kännspaka Nykarlebystjärnorna av vaxat papper på träram med ljus inuti.

Den eller de som i hembygdsföreningarnas värld funderat på egna hemsidor har all orsak att besöka nykarlebyvyer.nu. Den är föredömligt uppbyggd, layouten renodlad och överskådlig samt uppdateras nästan varje vecka. [Egentligen 2 gånger/vecka.] Genom att förena bild, dikt och berättelser med lokalhistoriska fakta ges besökaren både insikter och estetisk njutning i sin resa genom tidernas Nykarleby.


Jens-Ole Hedman, publicerad i Hembygden, Finlands svenska hembygdsförbunds språkrör, nr 1-2004.


Artikeln var illustrerad med palettvykortet.


Läs mer:
Finlands svenska hembygdsförbunds webbplats.
(Inf. 2004-03-13, rev. 2013-12-27 .)