Piratos

1976–1977


Trummor: Peter Forsgård
Gitarr: Anders Fors
Gitarr/sång: Anders Engström
Bas: Ulf Solvin
Orgel/sång: Stefan Sandås


Piratos fick sitt namn av det på den tiden populära godiset Piratos som man kunde köpa för fem penni styck på bl.a. Hanséns Café. Orkestern lärde sig spela med hjälp av skolmusiken och genom att flitigt kopiera sina idoler i Taizé som tränade i Engs kämppä/Taizé kämppä. Piratos tränade på Engströms vind Gustav Adolfsgatan 36, men fick leta efter en ny träningsplats efter ett rockbandsgräl som utmynnade i att ”lattjolajbanlådan” – en kappsäck innehållande bandets alla sladdar – kastades genom toalettdörren så att den sprack. Bandet starka kort på repertoaren var; ”Aj vill steij” och ”Ålapalåmablankka” givetvis ”Haos åff de raijjsing sann” och när Östen var borta tränade bandet ”Ålen misstär tammpakks” i smyg och upphörde generat så fort det slamrade i trappan.

Bandets musikaliska idoler var bl.a. Feddi Eng som med sin vinröda Columbus SG var den stora gitarrhjälten. Att Feddi dessutom hade långt hår och kunde lira Black Sabbath gav honom mytisk status. Jukka Nordling var Nykarlebys stilbildande trummis och hade ett äkta Ludwig set. Med sin ”sneda” trumstil slog han på virveltrumman med armen snett bakåt och blev Forsgårds förebild (Jukka var dessutom min bästa arbetskamrat på Pälsningscentralen och tog mig i försvar mot ledningen när jag inte klarade att leverera minkburar i enhet med ackordet – detta skrivet i ljust minne. Ljust minne även till Östen som bl.a. såg genom fingrarna när vi slog ner piggarna till Forsgårds bastrumma i trägolvet till övrevåningen på G. Adolfsg. 36.)

Piratos startade som ett hederligt radioband – betydande att man använde radioapparater som förstärkare. Dessa köptes av en billig peng från radiolegenden Byfelt som bl.a gjort sig känd för att ha reparerat en dammsugare med en kanelburk [och gjort vidsträckta resor].

Bandet tiggde till sig orkesterkläder av Brylle Nylund. Bandets orkesteruniform bestod av varsin t-skjorta på vilken det stod 6-corner [trots att Jeans shop DALTON fanns i staden] samt svarta Mic-Mac byxor. Bandet utökade också sin repertoar genom att roada utrustning åt dansbanden på Idrottsgården och sen ligga bakom gymnastikmadrasserna ”back stage” och skriva upp ackorden som bl.a. Zotch, Exodus och Reflexbandet spelade.

Piratos utrustning bestod av följande: En ibland fungerande sånganläggning byggd av Feddi Eng på elslöjden – som han senare böt ut mot en HH-anläggning som fungerade utmärkt. Gitarrerna bestod initialt av märket Eko men eftersom Feddi Eng hade en Columbus SG kom också jag att byta upp mig till en dylik. Peter Forsgård trummade på Star-trummor – vilka han ansåg vara av samma fabrikat som de Ludwig Jukka Nordling hade. Ulf Solvin böt upp sig till en Ibanez Rickenbacker-kopia och en Carlsbro Combo förstärkare och hade Pekka Pohjola som sin husgud. Stefan Sandås spelade på en röd Yamaha orgel. Anders Fors höll sig handfast till sin Eko. Mig veteligen böt han ej heller sina flat wound strängar som gav ett jazzigt sound utan klarade hela sin karriär som rockmusiker med ett par strängar.

Den maniskt lagde managern Böttler – vars standardfras löd när han stack in huvudet på Källargrillen [i ”Grönhuset”]: ”Jär sitter ni å rottnar i rövensaatan” – var en man som uppskattade alla former av engagemang som motverkade slentrian och apati. Han tog sig an bandets management och byggde upp en scen åt orkestern i bortändan av Idrottsgården. Bandet hade en bejublad rockshow iklädda sina 6-corner uniformer. Barbarela spelade på stora scenen den kvällen. I likhet med många andra stora rockband uppkom det så många gräl att bandet upphörde. Legenden Piratos lever dock kvar.

Nästa gång skall det handla om proggebandet ”RAID” som ägnade sig åt samhällskritisk progressiv rock. Ulf Solvin hade diktat texten: ”Den dystre eremitens kapitulation för samhället” som jag tonsatte. Då hade vi nyss fyllt tolv och trumvirituosen Peter Sund stampade takten på sina fem Hoshinotrummor med oljeskinn. Jag har hittat en kassett med låtarna som tids nog skall komma Er till gagn bara jag kommer på hur man överför en c-kassett till mp3. Om någon har bilder eller upptagningar från denna dynamiska tid så vore det kul om ni skickade in dem på Fredriks eminenta kulturgärning Nykarlebyvyer.Med rockhälsningar
Lidingö 09.11.2006
Anders Engström


Läs mer:
Raid och länk till musiken som Anders nämner.
Innehållsförteckning till Band.
(Inf. 2006-11-11, rev. 2021-11-19 .)

"Det vita är något mindre än tidigare efter renoveringen." Hösten 2001.