Lucka 15   LUCKA 17 Lucka 19 
  Adventskalendern 2015  
 Nykarlebystjärna, konstruktör Kalle Andersson


För pekaren över bilden så ser du en inverterad stjärna!


Släktforskning kan få många konsekvenser, det var fallet för Kalle Andersson med hustru Ann-Mari bosatta på Brännan eller på Charlottenlund, beroende på årstid.

Inför julen 2014 ville Kalle skänka sina nyupptäckta småkusiner i USA en Nykarlebystjärna. Eftersom han ägde en gammal ”Marklundare” tog han denna ursprungsmodell som förebild, men minskade på storleken till lämpligt format för postförsändelser. Det blev en stjärna med diametermått 43 cm, från spets till spets.

Samma färgsättning som Marklundare med de sex spetsarna, alltså två röda, två gula, en grön och en blå, den sistnämnda riktad nedåt. Avvikande från en Marklundares färgsättning är rundeln i mitten gul och fastskruvad med tre små skruvar. Stjärnspetsarna insidor är även gula.


Blomqvists julhälsning
Kalle Andersson visar upp stommen den blivande stjärnan för allén på Juthbacka. Förstoring.


Avvikande från andra sjärnfabrikanter har Kalle limmat ihop stjärnspetsarna med smältlim och centrumringarnas distanser, utom den för el-ledningen genomborrade biten, består av fastlimmade klena rundstavar. Alltså inga stift eller spikar behövs. Den elektriska utrustningen är gjord enbart för inomhusbruk. Beklädnaden, som limmats med vattenfast snickarlim, är gjord av fodertyg med nämnda färger. Hittills har stjärnorna varit enbart gåvoexemplar som skänkts, men nu är ett tjogtal under produktion. Så i god tid till julförsäljningen finns ett baslager och fler blir till i adventstiden. Då kan man börja tala om ”Anderssonare” när man avser denna version.


Blomqvists julhälsning
Stjärnan på väg till Juthbacka.


Blomqvists julhälsning Denna stjärna är en av flera som gått ut till Nordamerika och Australien. Bilden visar nykarlebystjärnan som hänger i Patricia Wassmunds hem i Hannover, New Mexico, USA. Övriga som fått stjärnor med den första sändningen är:

  • Stewen Hanly i Oregon, USA
  • Lisa Wells i Los Cruz, New Mexico
  • Marianne Hägglund i Pennsylvania
  • Selma Kingston (f. Nylund) i Murwillumbah i New SouthWales, Australia. 


Blomqvists julhälsning
Stephen och Theresa Hanleys stjärna i Beaverton Oregon USA.              


Text och foto (förutom utlandsstjärnorna): Lars Pensar.


Läs mer:
Variant med Pridefärger.
Flera andra varianter.
Kalle figurerar i Topelius, skärgården och havet av Birgitta Sarelin.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
(Inf. 2015-02-09, publ. 2015-12-17, rev. 2019-08-14 .)